1515
Annons

EU-ledarna misslyckas – svår väg framåt om EU:s toppjobb

Efter sedvanlig nattmangling i Bryssel stod det klart att EU-ländernas ledare misslyckats med att vaska fram ett förslag på efterträdare till Jean-Claude Juncker.

Nu fortsätter jakten på ny kommissionsordförande – men tiden är knapp.

Jean-Claude Juncker.
Jean-Claude Juncker.Foto:Virginia Mayo

En fingervisning om stämningen i skaran av stats- och regeringschefer kom redan då torsdagens EU-toppmöte inleddes. Den permanente rådsordföranden Donald Tusk konstaterade då att han gått från att vara "försiktigt optimistisk" till att vara "mer försiktig än optimistisk".

Tusks bedömning visade sig riktig – när EU-ledarna bröt upp långt in på småtimmarna rådde fortfarande oenighet.

”Europeiska rådet har haft en omfattande diskussion om nomineringar. Det fanns ingen majoritet för någon kandidat”, konstaterade han efter mötet.

Nästa möjlighet att komma överens blir den 30 juni, då ledarna samlas till ett nytt extrainsatt toppmöte.

Frankrikes president Emmanuel Macron var trots misslyckandet vid gott mod då han mötte journalister på väg ut från mötet under natten mot söndag.

”Nu måste vi uppnå konsensus i veckan som kommer, för att komma överens om en lösning som gör det möjligt att bygga ett europeiskt lag som samlar olika politiska familjer, men har en gemensam ambition”, sade han.

Macron passade också på att ge tysken Manfred Weber, Europahögerns toppkandidat till posten som kommissionsordförande, ett illa dolt tjuvnyp – inte det första i ordningen.

”Som jag har sagt från början så krävs det att personen vi föreslår har den erfarenhet och kompetens som krävs för det här jobbet”, sade han.

Den franske presidenten är kritisk till systemet med så kallade spitzenkandidater, som innebär att partigrupperna i EU-parlamentet utser toppnamn till posten som EU-kommissionens ordförande. EU:s fördrag slår fast att stats- och regeringscheferna ska ta hänsyn till parlamentets sammansättning när de lägger fram sitt förslag till ny kommissionsordförande, men exakt hur processen ska gå till är inte tydligt.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel hade även hon en positiv grundton efter mötet.

”Det var en väldigt intensiv diskussion, men samtidigt en väldigt vänlig diskussion, i den bemärkelsen att vi alla är medvetna om att vi måste hitta en gemensam lösning”, sade hon vid en presskonferens under natten mot söndag.

På en direkt fråga om huruvida nattens sammanbrott innebär att hon är beredd att släppa sitt stöd för Weber och i förlängningen vända ryggen åt spitzenkandidatsystemet, svarade Merkel undvikande.

”Det är ett faktum som ställer oss inför utmaningar, det står helt klart”, sade hon om EU-ledarnas motvilja att acceptera den relativt oerfarne Weber som ny kommissionsordförande.

Jobbet som kommissionsordförande är inte det enda som ska tillsättas. Även EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk lämnar sin post i höst, och ska då ersättas, liksom EU:s utrikeschef Federica Mogherini, EU-parlamentets talman Antonio Tajani och Europeiska centralbankens chef Mario Draghi.

Endomines flyttar sätet till Finland

Gruvbolaget Endomines har beslutat om flytt av bolagets säte från Sverige till Finland.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Flytten av moderbolagets säte genomförs i form av en omvänd gränsöverskridande fusion, varigenom det nuvarande noterade moderbolaget Endomines AB fusioneras med ett finskt helägt dotterbolag, Endomines Finland Oyj, som fortsätter som det överlevande bolaget, heter det i pressmeddelandet.

Endomines affärsverksamhet, tillgångar, skulder och anställda uppges inte påverkas av fusionen.

Fusionen och flytten av säte förväntas registreras omkring den 16 december 2022. Avsikten är att aktierna i Endomines Finland efter fusionen endast ska vara noterade på Nasdaq Helsingfors.

”Vi är övertygade om att fusionen kommer att gynna Endomines och våra aktieägare. En förenklad företagsstruktur kommer att göra oss mer flexibla och effektiva, vilket är viktiga egenskaper för oss. Vi är också övertygade om att detta är en passande tidpunkt för att genomföra fusionen och förenkla vår nuvarande komplicerade företagsstruktur”, kommenterar Kari Vyhtinen, vd för Endomines, i pressmeddelandet.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera