1515

EU-ledare väntas kritisera italienska regeringens budget

EU-ledare väntas kritisera Italiens nonchalans mot EU:s budgetregler vid eurotoppmötet på torsdag, trots att frågan formellt inte står på dagordningen.

Vid EU-toppmötet ska ledarna för de 27 kvarvarande EU-länderna på onsdagskvällen diskutera läget i brexitförhandlingarna med Storbritannien.

Andra ämnen för toppmötet är migration och säkerhet.

Till eurotoppmötets lunch på torsdagen har även icke euroländer i EU bjudits in (utom Storbritannien) för att diskutera fördjupningen av EMU, inklusive bankunionen.

Dock finns inte så mycket nytt att diskutera då finansministrarna är mitt i sina förhandlingar under hösten. Målet är att nå en paketuppgörelse i december.

Men Frankrike vill ha ett eurotoppmöte för att hålla trycket uppe, uppgav EU-källor.

Fördjupningen gäller att stärka räddningsfonden ESM och göra om den till en sorts europeisk valutafond.

Mer kontroversiella delar av fördjupning handlar om en eurobudget ska skapas med stödinstrument för att hjälpa euroländer i kris. Nordliga euroländer står mot sydliga.

Denna uppdelning gäller också hur en europeisk insättningsgaranti (EDIS) ska införas.

EU-ledare kan osökt komma in på Italiens budgetplaner via fördjupningen. För att nordliga euroländer - som Tyskland och Nederländerna - ska gå med på ökad integration krävs att andra länder verkligen följer överenskomna regler.

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire påpekade detta vid eurogruppens möte den 1 oktober. Han kritiserade då Italiens budgetplaner för 2019, som frångår överenskomna mål.

Hur kraftig kritiken blir mot Italien vid torsdagens eurotoppmöte blir en avvägning vad som bäst uppnår resultat. En kraftig konfrontation kan göra det svårare för italienska regeringen att backa, uppgav EU-källor.

Senast på måndag måste Italien och övriga euroländer lämna in sina utkast till budgetplaner för nästa år till kommissionen.

Brexitdiskussionen på onsdagskvällen inleds med ett kort inlägg av brittiska premiärministern Theresa May. Därefter lämnar hon mötet så de 27 övriga får diskutera läget.

Chefsförhandlare Michel Barnier kommer att förklara om han anser att förhandlingarna har nått "avgörande framsteg", så att chansen finns för slutförhandling vid ett extra toppmöte den 17-18 november.

Det är EU27-toppmötet på onsdag kväll som formellt fattar beslutet, men de 27 väntas följa Michel Barniers rekommendation.

Brexitförhandlingarna kommer troligen att fortsätta på tjänstemannanivå under helgen fram till måndag eller tisdag. Den absolut svåraste frågan är den irländska gränsen.

EU27 väntas också avge en politisk deklaration om den framtida relationen med Storbritannien. Där lutar det åt att man erbjuder ett förstärkt frihandelsavtal liknade det EU har med Kanada (kallat Kanada +++).

Vid EU-toppmötets diskussion om migration på torsdagsförmiddagen väntas positionerna förbli låsta om omfördelning av asylsökande mellan EU-länderna.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?