1515

EU: Lång väg kvar innan det finns brexitavtal

Brexitförhandlingarna har ännu inte nått de avgörande framsteg som behövs.

Det sade EU:s chefsförhandlare Michel Barnier till EU-kommissionen på onsdagen, då han informerade om läget i förhandlingarna, enligt EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulous.

Han talade vid en presskonferens om onsdagens kommissionsmöte.

"Förhandlingarna pågår natt och dag för att nå en överenskommelse. Men vi är inte där ännu", sade Dimitris Avramopoulos.

Målet är att nå "avgörande framsteg" före EU-toppmötet på 17-18 oktober. Förhandlingarna väntas pågå över helgen och in på nästa vecka.

Vid kommissionens möte informerade också kommissionens generalsekreterare Martin Selmayr om förberedelsearbetet för "alla utfall på alla nivåer", sade kommissionens chefstalesman Margaritis Schinas.

Alla utfall inbegriper även alternativet att Storbritannien lämnar EU utan ett utträdesavtal.

Om "avgörande framsteg" uppnås nästa vecka ska EU utlysa ett extra toppmöte den 17-18 november för att slutförhandla det brittiska utträdesavtalet.

Blir det inget novembertoppmöte skjuts allt till det ordinarie toppmötet den 13-14 december.

Den 17 oktober blir det de 27 EU-ländernas ledare som bestämmer om de avgörande framstegen har uppnåtts. Men i praktiken kommer de att följa chefsförhandlaren Michel Barniers rekommendation, uppgav EU-källor.

Förutom utträdesavtalet ska toppmötet nästa vecka också göra ett uttalande om EU:s framtida relation till Storbritannien. EU erbjuder ett förstärkt frihandelsavtal liknande det med Kanada (i brexitsammanhang kallat Kanada +++).


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?