1515
Annons

EU-länderna röstar för högre strafftullar

Den svenska regeringen röstades ner när EU:s regeringar röstade för hårdare handelstullar på tisdagen.

Handelsminister Ann Linde hoppas att moderaten Christofer Fjellner ska bromsa förslaget i EU-parlamentet.

EU-minister Ann Linde.
EU-minister Ann Linde.Bild:TT

På tisdagen enades EU-länderna om nya handelsregler mot omvärlden. Bland annat ska de nya reglerna göra det möjligt att lägga högre tullar för att motverka prisdumpning. Kommissionen måste heller inte invänta att näringslivet lämnar in en officiell ansökan och utredningstiderna ska förkortas.

"Europa kan inte vara naivt utan måste försvara sina intressen, särskilt mot dumpning", säger Peter Ziga, handelsminister i EU:s nuvarande ordförandeland Slovakien, i ett uttalande.

Enligt rådets förslag ska särskilt höga tullar kunna införas när det gäller prisdumpning på råvaror. I de fall där råvaror kommer över en viss tröskel i produktionen ska strafftullarna inte längre begränsas till nivåer som förbygger att europeiska företag tar skada.

Sveriges EU-minister Ann Linde, som röstade emot förslaget, är inte nöjd.

"Nu kan man lägga hur mycket tull som helst, i princip, från EU:s sida", säger hon till TT. "Vi tror inte att det är bra, vare sig för företagen eller konsumenterna."

Kina är elefanten i rummet. Landet anklagas regelbundet för att dumpa priserna på stål för export. Under årets första elva månader ökade antalet utredningar om frågan med 24 procent enligt kinesisk statistik.

Ann Linde hoppas på att den moderate EU-parlamentarikern Christofer Fjellner, som är rapportör för frågan, ska kunna bromsa förslaget när det nu ska förhandlas med parlamentet. Själv tror han att möjligheterna är små.

"Tyvärr är parlamentets position om möjligt ännu mer protektionistisk", säger han.
"Det blir väldigt svårt att spela det här spelet när jag fått så dåliga kort på hand."

Men parallellt håller en annan konflikt på att blåsa upp i världshandelsorganisationen WTO. När Kina nu varit medlem i 15 år ska de undantag som gjort det möjligt för de andra medlemmarna att vidhålla särskilda regler för kinesisk import försvinna.

Det är knutet till att Kina nu vill klassas som marknadsekonomi, något som varken EU, USA eller Japan är redo att göra. Redan på måndagen lämnade Kina in en stämningsansökan inför WTO för att tvinga fram den nya beteckningen.

Christofer Fjellner är kritisk till hur sent EU-kommissionen vaknat. För en dryg månad sedan lade handelskommissionären Cecilia Malmström ett förslag om att omformulera EU:s tullsystem så att det nu inte nämner särskild länder.

"Det är som att be om att bli stämd", säger Christofer Fjellner som samtidigt inte vill peka ut Cecilia Malmström specifikt.

"De protektionistiska vinderna verkar även ha fattat tag i kommissionen", säger han.

Nu sätter den moderate parlamentarikern hoppet till att de mer protektionistiska EU-länderna kommer att ändra sig när Kina svarar med egna strafftullar och handelshinder. Men han varnar också för hur konflikterna påverkar världshandeln på sikt.

"När världens två största ekonomier, EU och USA, hamnar i handelskrig med den tredje på grund av att vi inte respekterar WTO:s regelverk utgör det ett grundskott mot det internationella handelssystemet", säger Christofer Fjellner.


Innehåll från VerizonAnnons

Fem nyckelfaktorer för att förverkliga planerna på det uppkopplade företaget

Ett uppkopplat företag kan förbättra sin konkurrenskraft betydligt. Men för vissa chefer kan digitaliseringsresan verka komplicerad och svår att få grepp om. Här är fem nyckelfaktorer för att kunna utveckla de mest innovativa lösningarna, samarbeta sömlöst med partners och samtidigt vara finansiellt framgångsrik.

Det uppkopplade företaget består av ett ekosystem där varje del av företaget är digitaliserat, inklusive försäljning, kundservice, ekonomi, HR, tillverkning, FoU, teknik, logistik och marknadsföring. 

– När dessa funktioner hanteras virtuellt, kan företag dra fördel av smarta processer som baseras på dataanalys och som möjliggör en säker och sömlös koppling mellan människor, processer och produkter, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

1. Digitala arbetsflöden måste baseras på robusta och säkra uppkopplingar 

En robust, säker och skalbar nätverksinfrastruktur utgör grunden för framgångsrika verksamheter. Det är därför viktigt att ta hänsyn till nätverket i beslutsprocessen redan från början och sedan bygga vidare på det. För att kunna dra nytta av teknik som 5G, MEC, artificiell intelligens och AR/VR behövs en plattform som levererar nätverkstjänster på ett smidigare, mer motståndskraftigt och mer molncentrerat sätt än vad traditionella nätverksinfrastrukturer gör. Detta kallas Network as a Service (NaaS) och i kombination med digitala möjligheter kommer det att vara nyckeln till framgång. 

2. Differentiera it-lösningar för specifika branscher

Standardlösningar för dagliga processer ligger fortfarande till grund för it-infrastrukturen som är tillgänglig för alla. Den stora skillnaden är införandet av differentierade it-lösningar. I den virtuella världen kan specifika applikationer snabbt rullas ut baserat på individuella behov. Dessa applikationer sitter närmare platsen där själva kundtransaktionen äger rum. Det innebär smidigare driftsättning och snabbare svarstider, samt specifika it-lösningar för enskilda avdelningar som stödjer innovativ utveckling.

3. Skapa ett starkt partnerekosystem

Digitalisering av processer och arbetsflöden gör det möjligt att samarbeta på nya sätt och med ett större partnerekosystem. Många företag har arbetat i silos, med isolerade it-system och begränsad leverantörskontrakt som innebär att det inte varit möjligt att samverka kring nya idéer. Genom att välja it-partners som fungerar bra ihop och som satsar på digitalisering kan företag påskynda innovation och bli mer träffsäkra. Därigenom har de möjlighet att dra nytta av expertis hos branschpartners och tillsammans skapa de bästa produkterna och tjänsterna.

4. Kom ihåg den mänskliga upplevelsen inom den digitala första arbetsplatsen

Den traditionella arbetsplatsen har förändrats under pandemin, och många företag går över till hybrida arbetsmiljöer med fler samarbetslösningar. Automatisering kommer inte att ersätta arbetskraften, utan snarare omdefiniera roller utifrån nya möjligheter. På den digitala arbetsplatsen måste företag vara noggranna med varje anställds arbetsmiljö och ta hänsyn till varje individs utbildning, trivsel och erfarenhet när de interagerar med de tekniska lösningar som företaget använder. Att förstå dessa miljöer i förhållande till de anställdas upplevelser kommer att bli avgörande för det uppkopplade företagets framgång.

5. Säkra den dynamiska världen

Varje företag behöver förstå att förmågan att skapa en säker och effektiv cyberverksamhet är detsamma som att skapa en säker och effektiv drift, vilket i sin tur är detsamma som att skapa en säker och effektiv affärsverksamhet.  Säkerhet kommer att ses som en affärskritisk tjänst, snarare än som en isolerad aktivitet, inom det uppkopplade företaget. Säkerhetstjänsterna bör vara inbyggda i den grundläggande infrastrukturen så att de möjliggör den flexibilitet som användare och data måste ha när det gäller tid och plats. Dessutom måste säkerhetstjänsterna vara kopplade till identitetslösningar som skyddar det uppkopplade företaget och dess data, varumärke, och människor.

– Min utmaning till företag runt om i världen är se till att 2022 blir det år som planerna på det uppkopplade företaget förverkligas – tekniken och expertisen finns redan. Det är viktigt att företag arbetar med globala partners som kan stödja dem under hela resan och erbjuda den flexibilitet, skalbarhet och anpassningsförmåga som varje företag behöver, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

Ta reda på mer om hur Verizon kan hjälpa dig på din resa mot att bli ett uppkopplat företag.  

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?