Annons

EU-länder gör nytt beslutsförsök om ogräsmedel

Trekampen mellan ja, nej och vet inte har gång på gång förhindrat EU-länderna att bestämma sig om nytt tillstånd för växtbekämpningsmedlet glyfosat.
I dag görs ett sista försök — annars övergår ansvaret till EU-kommissionen.

Glyfosat ingår bland annat i ogräsmedlet Roundup och har länge stått i centrum för en rejäl träta mellan allehanda miljöaktivister, forskare, jordbrukare och företag.

Forskare på båda sidor har anklagats för att antingen tona ned eller skriva upp huruvida ämnet är cancerframkallande eller inte. Från miljösidan har intensiva kampanjer förts med över miljonen underskrifter insamlade till stöd för ett förbud.

Roundup-tillverkaren Monsanto har samtidigt retat upp en stor del av EU-parlamentets ledamöter genom att tacka nej till att infinna sig till en utskottsutfrågning om ämnet.

"Det är inte upp till EU-parlamentet att ifrågasätta trovärdigheten hos vetenskapliga resultat", skrev Monsanto bland annat i ett brev i somras. Det bidrog starkt till att parlamentet senare antog en icke bindande resolution med krav på att förbjuda ämnet inom fem år.

Nuvarande EU-tillstånd för glyfosat löper ut den 15 december. Inför det har EU:s medlemsländer gång på gång misslyckats med att nå tillräcklig enighet för att fatta ett beslut. Senast — för två och en halv vecka sedan — hamnade röstsiffrorna på 37 procent ja, 32 procent nej och 32 procent avstod.

Sverige har inte varit berett att stödja EU-kommissionens tidigare förslag om att ge tillstånd för glyfosat i ytterligare tio år, men röstade senast ja till ett femårigt tillstånd. Andra ja-sägare är bland andra Storbritannien, Danmark, Nederländerna och Irland. På nej-sidan finns framför allt Frankrike, Belgien och Italien, medan Tyskland tills vidare valt att varken säga bu eller bä.

Om inte EU-ländernas representanter kan enas vid sitt möte i eftermiddag blir det EU-kommissionen som avgör ämnets framtid.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?