EU-länder enas om grossistpriser för roaming

EU:s telekomministrar har enats om tak för grossistpriser för dataroaming inom EU 2017-2021 som faller från 1:00 eurocent per megabyte till 0:50 eurocent.

Det förklarade EU:s ordförandeland Slovakien under pågående möte.

Sveriges digitaliseringsminister Peter Eriksson sade under mötet att kompromissen "inte når ända fram" och att det finns betydande utrymme att sänka utgiftstaket. Ändå stödjer Sverige kompromissen.

Sedan Storbritannien och Slovenien tidigare i höst har bytt sida fanns en kvalificerad majoritet av i huvudsak sydländer för denna nivå.

För telefonsamtal sätts utgiftstaket för grossistpriser till 3:53 eurocent per minut och för sms till 1 cent per meddelande.

Reglerna kommer att ses över vart annat år.

När telekomministrarna nu har enats ska förhandlingar med Europaparlamentet börja för den slutliga utformningen. Parlamentet förordar lägre pristak.

 Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?