ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 19 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

EU lägger jättepeng på "Europahus"

  • Energy Observer, en tidigare racerbåt som drivs på vätgas, glider fram på Seine. Foto: Kamil Zihnioglu/AP/TT

EU planerar att hyra en gigantisk representationsbyggnad på 4.000 kvadratmeter i centrala Paris. Hyran ligger på 6 miljoner euro per år, motsvarande 57 miljoner kronor. Det rapporterar Politico.

Vid sidan av den saftiga hyran planeras också en renovering av fastigheten på 12 miljoner euro.

”Europahuset”, som det ska kallas, är beläget på en stor boulevard och ska komma att delas mellan EU-kommissionen och EU-parlamentet. Byggnaden ska också inrymma ett informationscentrum.

Den franska EU-parlamentarikern Elisabeth Morin-Chartier har deltagit i processen att välja ut fastigheten. Hon menar att ”Europahuset” är en del av EU-parlamentets talman Antonio Tajanis ambition att få medborgarna att komma närmare EU.  

”Det kommer att vara ett kommunikationsutrymme för alla medborgare”, säger hon till Politico.

Tidningen rapporterar samtidigt att andra parlamentariker kritiserar de kostsamma planerna. Kommissionen och parlamentet delar redan på en stor byggnad i Paris, med den betydligt lägre hyran 1,7 miljoner euro per år. Det hyresavtalet löper ut i april 2018.

Något slutgiltigt avtal för den nya representationsbyggnaden har ännu inte tecknats, men förhandlingar med fastighetsägaren pågår, skriver Politico.

Tyck till