EU kritiserar Sveriges gränskontroller

EU-kommissionen kritiserar Sverige och fyra andra EU-länder för att fortsätta med sina gränskontroller inom Schengenområdet.

Men kommissionen försöker övertyga länderna att ta bort kontrollerna, inte tvinga dem.

Det sade EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos vid en presskonferens på tisdagen.

Kommissionen har fått begäran från Sverige, Danmark, Tyskland, Österrike, Frankrike och EES-landet Norge att förlänga sina gränskontroller för ytterligare en sexmånadersperiod.

”Vi kan inte fortsätta på det här sättet. Vi har skickat tydliga signaler till länderna, men inga avslag på begäran ännu”, sade Dimitris Avramopoulos.

Den blivande svenska kommissionären Ylva Johansson kommer att ta över hans uppdrag när den nya kommissionen tillträder. Exakt när det sker är osäkert, men kan bli den 1 december.

Dimitris Avramopoulos sade att som alternativ till gränskontrollerna bör länderna i stället införa bättre poliskontroller inom landet och samarbeta mer med grannländerna.

Fem av länderna införde gränskontrollerna i november 2015 på grund av den stora flyktingströmmen. Frankrikes anledning var terrordåd.

Gränskontrollerna är ett undantag från den fria rörligheten inom Schengenområdet. De ska vara proportionerliga och begränsas i omfattning till det absolut nödvändigaste.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?