ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

EU kritiserar Sveriges gränskontroller

EU-kommissionen kritiserar Sverige och fyra andra EU-länder för att fortsätta med sina gränskontroller inom Schengenområdet.

Men kommissionen försöker övertyga länderna att ta bort kontrollerna, inte tvinga dem.

Det sade EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos vid en presskonferens på tisdagen.

Kommissionen har fått begäran från Sverige, Danmark, Tyskland, Österrike, Frankrike och EES-landet Norge att förlänga sina gränskontroller för ytterligare en sexmånadersperiod.

”Vi kan inte fortsätta på det här sättet. Vi har skickat tydliga signaler till länderna, men inga avslag på begäran ännu”, sade Dimitris Avramopoulos.

Den blivande svenska kommissionären Ylva Johansson kommer att ta över hans uppdrag när den nya kommissionen tillträder. Exakt när det sker är osäkert, men kan bli den 1 december.

Dimitris Avramopoulos sade att som alternativ till gränskontrollerna bör länderna i stället införa bättre poliskontroller inom landet och samarbeta mer med grannländerna.

Fem av länderna införde gränskontrollerna i november 2015 på grund av den stora flyktingströmmen. Frankrikes anledning var terrordåd.

Gränskontrollerna är ett undantag från den fria rörligheten inom Schengenområdet. De ska vara proportionerliga och begränsas i omfattning till det absolut nödvändigaste.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer