Annons

EU kräver att Sveriges gränskontroller upphör

EU-kommissionen kommer inte att acceptera en förlängning Sveriges gränskontroller mot Danmark eller andra inre kontroller i EU.

Gränskontroll vid Kastrups flygplats
Gränskontroll vid Kastrups flygplatsBild:Emil Langvad/TT

Det sade EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos vid en presskonferens på onsdagen.

"Det kommer inte att bli någon förlängning. Gränskontrollerna går mot sitt slut om två månader. Förhållandena för att godkänna dem finns inte längre", sade han.

På kommissionens förslag beslöt EU-länderna den 11 maj att tillåta en ytterligare förlängning av gränskontrollerna hos Sverige, Danmark, Tyskland, Österrike och Norge.

De fem ländernas rådande undantag från den fria rörligheten inom Schengenområdet löper ut den 12 november.

Förlängning får högst ges tre gånger oavsett tidslängden för varje tidsperiod.

Den 2 maj beslöt den svenska regeringen att ta bort id-kontroller på bussar, tåg och färjor från Danmark. Samtidigt skärptes gränskontrollerna.

Migrationskommissionär Dimitris Avramopolous välkomnade också EU-domstolens beslut tidigare på onsdagen att avslå Ungerns och Slovakiens begäran om att upphäva EU:s system för omfördelning av asylsökande från Grekland och Italien.

Tvisten gäller EU:s beslut i september 2015 att omfördela 120.000 asylsökande från Grekland och Italien till andra EU-länder enligt ett kvotsystem under två års tid.

Migrationskommissionären hotade länder som inte deltar i omfördelningen med att dra dem inför EU-domstolen.

"Om medlemsländer inte ändrar sin inställning bör vi överväga det sista steget och ta Polen, Ungern och Tjeckien till domstolen", sade Dimitris Avramopolous.

Dessa tre länder har inte tagit emot några omfördelade asylsökande.

"Detta är hur solidaritet (mellan EU-länder) ser ut i praktiken. Solidaritet ska gå i båda riktningarna", fortsatte migrationskommissionären.

I sin dom ansåg EU-domstolen att ministerrådets beslut om ett omfördelningssystem hade fattats i laga ordning för att hantera en klart avgränsad nödsituation. Enhällighet krävdes inte, ansåg domstolen.

Domstolen förkastade Ungerns och Slovakiens åsikt att fördelningsmekanismen är "klart olämplig" för att hjälpa Grekland och Italien hantera problemet.

Att fördelningen i praktiken har fungerat dåligt beror på faktorer som ministerrådet inte kunde förutse, fortsatte domstolen. Huvudorsaken är bristande samarbetsvilja från vissa medlemsländer, ansåg domstolen.

 

 Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?