Annons

EU-kommissionen vill slopa nationella vetorätten i skattebeslut

EU bör överge kravet på enhällighet i skattefrågor och övergå till beslut med kvalificerad majoritet i fyra steg till 2025. Det föreslog EU-kommissionen på tisdagen.

"Kravet på enhällighet var en bra idé på 1950-talet när det var sex medlemsländer (i dåvarande EU). Nu är det inte rimligt", sade skattekommissionär Pierre Moscovici i ett uttalande.

"Jag är fullt medveten om hur känslig frågan är, men det kan inte betyda att den inte får diskuteras", fortsatte han.

Att varje EU-land har veto när beslut ska fattas i skattefrågor innebär kostsamma förseningar och dåliga kompromisser. Omröstningar med kvalificerad majoritet (QMV) skulle innebära snabbare och mer effektiva beslut, som är mer demokratiska, ansåg kommissionen.

I ett tal den 12 september ifjol flaggade kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker för att ett förslag var på väg för att slopa det nationella vetot i skattefrågor.

I steg ett ska QMV införas för beslut om ökat samarbete och ömsesidig assistans på skatteområdet för att bekämpa skattebedrägerier, bland annat om redovisningskrav.

Ibland har enskilda EU-länder lagt in sitt veto i dessa frågor tills de har fått igenom sin vilja i en annan, helt orelaterad fråga.

Steg två ska omfatta skattebeslut som stödjer andra politikområden, som klimatpolitiken, miljöskydd eller hälsoskydd.

Dessa två steg ska införas snabbt. Steg tre och fyra ska införas till slutet av 2025.

Steg tre tillåter QMV för att modernisera skatter som redan har harmoniserats på EU-nivå, som moms och punktskatter. Detta skulle underlätta EU:s anpassning till ny teknik och förändringar i marknader, enligt kommissionen.

Steg fyra ska tillåta QMV på mer kontroversiella områden som beskattning av den digitala ekonomin och en gemensam konsoliderad skattebas (CCCTB). Sverige har haft betydande invändningar mot de förslag som har presenterats på dessa två områden.

Kommissionen hoppas få igång en debatt mellan EU-länderna och i Europaparlamentet om planen. Förslaget är i form av ett meddelande och inte ett formellt lagförslag (exempelvis ett förslag till direktiv).

Den svenske europaparlamentarikern Gunnar Hökmark (M) kritiserade beslutet i ett uttalande.

"Rätten för varje medlemsland att fatta egna beslut om beskattning är grundläggande. Beskattning är ett viktigt verktyg för mindre länder för att konkurrera med länder som har större marknader", sade han.

Gunnar Hökmark kritiserade särskilt den socialdemokratiska partigruppen i Europaparlamentet, som stödjer slopat veto.

"Jag förväntar mig att den svenska regeringen och deras partikamrater i Europaparlamentet tar avstånd från förslaget", sade han.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera