1515

EU-kommissionen vill höja svensk EU-avgift efter brexit

EU-kommissionen vill höja EU-ländernas inbetalningar till EU-budgeten och slopa Sveriges och fyra andra länders rabatter på grund av brexit.

Det sade budgetkommissionär Günther Oettinger vid en presskonferens på onsdagen efter en första orienteringsdebatt bland kommissionärerna.

I maj ska kommissionen lägga ett förslag till långtidsbudget efter 2020.

Eftersom Storbritannien är en nettobetalare till EU-budgeten innebär landets utträde ur EU att ett hål på 12-15 miljarder euro uppstår årligen, sade Günther Oettinger.

Storbritannien förväntas betala till EU-budgeten fram till övergångsperiodens slut, som kommissionen vill ska sammanfalla med avslutandet av den nuvarande långtidsbudgeten 2020.

Budgetkommissionären vill att bortfallet ska finansieras till hälften med höjda inbetalningar från övriga 27 EU-länder och till andra hälften med nedskärningar.

"EU-budgetens andel av EU:s BNP bör öka från 1 procent till 1,1-1,2 procent", sade han.

Samtidigt sade han att alla budgetrabatter bör försvinna.

Storbritannien förhandlade 1984 till sig en stor rabatt på grund av det svaga återflödet till landet från budgeten.

1999 förhandlade Sverige, Danmark, Nederländerna, Tyskland och Österrike till sig en rabatt på den brittiska rabatten, som minskar dessa länders inbetalningar. Eftersom utgångspunkten är den brittiska rabatten kommer dessa länders rabatt i nuvarande form att försvinna.

Dagarna efter den brittiska EU-omröstningen sade statsminister Stefan Löfven till Nyhetsbyrån Direkt att Sveriges startpunkt är att den svenska EU-avgiften inte ska öka.

Günther Oettinger sade att budgeten behöver omkring 10 miljarder euro per år för att finansiera nya uppgifter, som gränskontroll och försvarsmaterielforskning.

"Vidare bör Storbritannien fundera på att bidra till EU-budgeten i framtiden för att kunna delta i olika EU-program, som studentutbytet Erasmus, forskningssamarbeten och annat", sade budgetkommissionären.

Han föreslog också att öka på EU:s egna, direkta intäkter som inte går via medlemsländernas budgetar. Inkomsterna från EU:s handelssystem för utsläppsrätter bör flyttas till EU var ett förslag. Ett annat var en skatt på plastavfall för att minska användningen av plast.

"Fokus för långtidsbudgeten bör vara säkerhet och stabilitet, ekonomi och konkurrenskraft, solidaritet, samt hållbar utveckling", sade han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?