ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

EU-kommissionen: Ska övertyga Italien om budgetreglerna

Den övergripande ekonomin och EU:s ekonomi är "rätt solid", men Europa behöver reformer som varar länge. Det sade Pierre Moscovici, EU:s ekonomikommissionär, till Bloomberg på torsdagen.

Han sade också att kommissionen inte har avvisat den italienska budgeten, men att de ser en risk för betydande avvikelser i Italiens budgetplan.

Kommissionären sade att han kommer att vara i Rom nästa vecka, att det ligger i Italiens intresse att minska sin statsskuld och att han kommer att försöka övertyga Italien om budgetreglerna.

Han sade också att Italiens verkliga problem är hur produktiviteten ska kunna lyftas.

Moscovici talade också om Grekland och sade att situationen där "förbättras" och att långivarna inte kan begära "alltför mycket" från det grekiska folket.

Kommissionskollegan Jyrki Katainen sa i en separat intervju att ingen vill ha ny ekonomisk turbulens eller instabilitet på finansmarknaderna.

"Det skulle vara mycket dåligt för det italienska folket. Det skulle vara mycket dåligt för andra länder som kanske skulle drabbas av smittorisker", sade han.

Enligt Katainen är situationen "mycket bräcklig, som alla vet", och tillade att kommissionen försöker att vara så "pragmatisk och faktabaserad som möjligt".

Han sade vidare att det inte är för sent att upprätthålla stabilitet och att det inte är för sent att försäkra att tillväxten kan fortsätta i Italien.

"Och det är inte för sent att visa att de offentliga finanserna i Italien är på en trovärdig bana", enligt Katainen.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies