EU-kommissionen ser över sin handelspolitik

Under tisdagens handelsministermöte diskuteras EU-kommissionens förslag på en ny handelsstrategi. Sveriges Anna Hallberg (S) är nöjd med vissa delar – men inte allt.  

Anna Hallberg vill se en tydligare vision i EU-kommissionens handelsstrategi.
Anna Hallberg vill se en tydligare vision i EU-kommissionens handelsstrategi.Foto:Ali Lorestani/TT

Den 18 februari presenterade EU-kommissionen sitt förslag på den nya handelsstrategin. Under tisdagen hålls ett handelsministermöte där Sveriges handelsminister Anna Hallberg (S) deltar för att bland annat diskutera Sveriges sju förslag till den nya handelsstrategin.

Förslagen berör frågor som hållbarhet och digitalisering, och ett förslag handlar om behovet av en reform av världshandelsorganisationen WTO.

”Vi tycker överlag att handelsstrategin innehåller många positiva förslag. Precis som vi har lyft i våra inspel betonar EU-kommissionen vikten av en öppen och fri handel. Den innehåller även flera offensiva skrivningar om hållbar utveckling, hur handeln ska bidra till en grön omställning och främja social hållbarhet och en digital handel”, säger Anna Hallberg.

Dock finns det vissa delar som Anna Hallberg hade velat ha tydliggjorda, något som hon ska ta upp under tisdagens möte.

”Sverige driver väldigt tydligt att vi vill ha en öppen, fri och rättvis handel. Vi vill inte tvinga företag att flytta tillbaka produktion. Det vi gör här från Sverige är att exportera klimatvänliga lösningar som bidrar till en mer hållbar värld. Jag vill se en tydlighet, att vi inte försöker konservera industrier som är omoderna.”

”Vi vill också se en ännu tydligare vision av hur handeln ska underlätta EU:s tillväxt och främja vår konkurrenskraft. Vi behöver hitta en balans mellan handel och vad som krävs i handelsavtalen och vi kommer även driva på att vi måste få till fler handelsavtal. Vi har också några konkreta förslag för att få bort handelshinder på exempelvis miljövänliga varor och tjänster, läkemedel och medicinsk utrustning.”

Först i maj kommer det att fattas ett beslut om handelsstrategin under ett nytt handelsministermöte.

Läs mer om de sju förslag som Sverige lämnar till EU-kommissionen här.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?