EU-kommissionen sänker tillväxtprognosen för 2019

EU-kommissionen reviderade på torsdagen ned sin prognos för tillväxten i både euroområdet och hela EU för 2019 med 0,1 procentenhet. Kommissionens höstprognos för i år var oförändrad.

Prognosen spådde en ökning av BNP i euroområdet på 2,1 procent i år, 1,9 procent 2019 och i sin första prognos för 2020 1,7 procent.

Den förra prognosen kom den 12 juli.

"Den europeiska ekonomin håller i bra, med en gradvis nedgång för tillväxten", sade ekonomikommissionär Pierre Moscovici i en kommentar.

Global osäkerhet, spänningar i den globala handeln och högre oljepris dämpar tillväxten. Efter en robust tillväxt av sysselsättningen i flera år mattas arbetsmarknadens förbättring när att fler utbudsbegränsningar uppstår.

Tillväxten drivs allt mer av inhemska faktorer. Privatkonsumtionen gynnas av starkare löneökningar och skatteåtgärder i vissa EU-länder. Finansieringsförhållandena och högt kapacitetsutnyttjande väntas ge stöd åt investeringar.

Betydande nedåtrisker finns för prognosen. Överhettning i USA på grund av procyklisk budgetstimulans kan leda till att räntorna stiger snabbare.

Detta kan ha flera negativa spillovereffeker utanför USA, särskilt på tillväxtmarknader som är sårbara för ändringar i kapitalflöden och innehar dollardenominerad skuld.

Ett stigande underskott i USA:s bytesbalans kan elda på ytterligare handelsspänningar med Kina. Det kan leda till en oordnad anpassning i Kina med tanke på företagens höga skuldsättning. 

EU kan också skadas av handelsbråk genom effekter på förtroendet, investeringar och den omfattande integrationen i den globala värdekedjan.

Kommissionen varnade också för oro i Italien.

"Tvivel om kvaliteten och uthålligheten för de offentliga finanserna i högt skuldsatta EU-länder kan spilla över till den inhemska banksektorn och skapa oro kring den finansiella stabiliteten, och tynga den ekonomiska aktiviteten", skrev kommissionen.

Högst tillväxt väntas nästa år i Malta, Irland och Slovakien, alla med tillväxt över 4 procent.

Lägst tillväxt väntas nästa år i Storbritannien och Italien.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?