1515
Annons

EU-kommissionen drar Polen inför rätta

EU hotade Polen med domstol på grund av en kontroversiell lagändring – men den polska regeringen körde på.

Nu dras landet inför rätta i EU-domstolen.

En ny lag tvingar domare i Polens högsta domstol i pension vid 65 års ålder i stället för vid 70. Men det inskränker rättsväsendets oberoende, anser EU-kommissionen, som nu gör verklighet av sina hot om att ta fallet till EU-domstolen.

"EU-kommissionen vidhåller att den polska lagen om Högsta domstolen är oförenlig med EU:s lagar eftersom den underminerar principen om rättsväsendets oberoende", säger kommissionen i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån AFP.

Lagen bryter enligt kommissionen bland annat mot EU:s fördrag, som Polen skrev på vid sitt inträde i unionen.

Den kontroversiella lagändringen trädde i kraft i somras och drabbade 27 av de 73 sittande domarna i Polens högsta domstol. En av dem var chefsdomaren Malgorzata Gersdorf, som kallat regeringens reform för en utrensning.

Hon tvångspensionerades av Polens president Andrzej Duda i juli i år, men trotsade beslutet och gick till sin gamla arbetsplats dagen därpå. Utanför domstolsbyggnaden i Warszawa skanderade demonstranter: "Fria domstolar! Grundlag! Oavsättliga!"

"Jag ägnar mig inte åt politik. Jag gör det här för att försvara rättsstaten", sade chefsdomaren till journalister som samlats utanför HD, enligt AFP.

Några veckor senare undertecknade Andrzej Duda lagen, som bland annat kritiserats av människorättsgruppen Civil Rights Defenders.

Regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS) försvarar sin lagändring bland annat med att den behövs för att stoppa korruption i rättsväsendet.

"Varje EU-land har rätt att utveckla sitt rättssystem i enlighet med sina egna traditioner", sade den polske premiärministern Mateusz Morawiecki i somras.

Lägenhet om 18 år – så mycket måste du spara

Familjer som kan spara barnbidraget under 18 år har i bästa fall fått ihop till kontantinsatsen till en enrummare.

Men i flera större städer räcker inte sparkapitalet till om bostadspriserna stiger med 4,5 procent om året.

Foto:TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera