ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Trumps handelskrig

EU-källor: EU ser hellre kvoter än tullar från USA

EU kan kanske acceptera kvoter på stål- och aluminiumexporten till USA för att slippa de tullar som president Donald Trump har hotat med.

Det uppgav EU-källor för Nyhetsbyrån Direkt på onsdagen.

Kvoterna skulle i så fall baseras på fjolårets export. Det var ett mycket bra år för EU:s export och skulle troligen räcka för europeisk stål- och aluminiumindustri, sade EU-källorna.

Vid mötet med EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström i lördags presenterade USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer fem preliminära kriterier för länder som vill ha undantag från de amerikanska tullarna.

Ett av kriterierna kunde vara problematiskt för EU. Länder måste gå med på att endast en kvot motsvarade föregående års stål- och aluminiumexport ska vara tullfri. Export över denna nivå skulle alltså tullbeläggas.

Om EU accepterade USA:s kvoter skulle EU givetvis inte införa några strafftullar mot amerikansk import, uppgav EU-källor. Handelskriget skulle vara avvärjt.

Kommissionen har tagit fram en preliminär lista amerikanska produkter till ett värde av 2,8 miljarder euro som skulle beläggas med strafftull om USA inför sina tullar. Bland produkterna finns stål, livsmedel och industrivaror.

Ett dilemma för EU blir om man ändå skulle klaga till Världshandelsorganisationen WTO. USA:s kvoter skulle inte följa WTO-reglerna.

Däremot skulle EU fortsätta vara beredd att införa skyddstullar mot stål och aluminium från andra länder i världen. Stål och aluminium avsedda för USA-marknaden kan fortfarande omdirigeras till annat håll, inklusive Europa. Om USA inför ståltullar så kvarstår denna risk.

De övriga fyra kriterierna som Robert Lighthizer presenterade var:

Stål- och aluminiumexporterande länder ska ha visat att de agerar mot länder med överkapacitet - främst Kina. De ska vara redo att anmäla missbruk av handelsregler till WTO. Länderna ska även samarbeta med USA inom G20:s stålforum. Och länderna ska vara en säkerhetspolitisk partner till USA.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies