Annons

EU-ja till handelsavtal med Japan

EU:s handelsavtal med Japan har klarat av ännu ett hinder. 

På måndagseftermiddagen röstade EU-parlamentets handelsutskott med klar majoritet för avtalet.

Utskottet ställde sig med röstsiffrorna med 25 för, 10 emot och en nedlagd bakom EU-avtalet, som kommer att omfatta en tredjedel av världens BNP. Nästa steg är EU-parlamentets omröstning den andra veckan i december.

”Japan sveks av USA när president Donald Trump drog sig ur frihandelsavtalet TPP med Stillahavsregionen. Nu visar EU att vi står redo att ta över ledarskapet för en öppen världshandel", kommenterar den avgående EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M). 

Förhandlingarna mellan EU och Japan startade 2013. I juli 2017 nådde parterna en principöverenskommelse, och sedan nådde förhandlingarna i mål i december samma år.

”Detta är det största och viktigaste frihandelsavtalet som EU har skrivit under. Det är inte bara viktigt för jobb och tillväxt utan är även en viktig signal i tider av handelskonflikter och ökad protektionism. Jag oroas dock över att motståndet mot frihandel tydligt ökar även i EU-parlamentet och framför allt inom den europeiska socialdemokratin", säger Christofer Fjellner vidare.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?