1515

EU inför informationsplikt för skatterådgivare

EU:s finansministrar beslöt på tisdagen att införa informationsplikt för skatterådgivare till skatteupplägg mellan EU-länder.

"Det är ett stort steg framåt i EU:s arbete för att motverka aggressiv skatteplanering", sade finansminister Magdalena Andersson till journalister efter ekofinmötet.

Berörda länders skattemyndigheter ska sedan automatiskt dela med sig av den insamlade informationen i en centraliserad databas.

"Det gör att skattemyndigheterna kommer att kunna vara mycket snabbare på bollen när nya skatteupplägg dyker upp", fortsatte finansministern.

EU-lagstiftningen togs fram i kölvattnet på olika läckor om skatterådgivare som aktiv har hjälpt företag och privatpersoner att undgå skatt genom komplicerade, gränsöverskridande skatteupplägg.

Förmedlare som skatterådgivare, revisorer och advokater som utformar och marknadsför olika upplägg omfattas. 

"Om skattemyndigheter får information om aggressiva skatteplaneringsupplägg redan innan de är införda kommer de att kunna stänga till kryphål innan skattepengar går förlorade", sade ekofinmötets ordförande, Bulgariens finansminister Vladislav Goranov, vid en presskonferens.

På ekofinmötet beslöt finansministrarna också sätta upp tre karibiska önationer på EU:s svarta lista över skatteparadis.

De tre länder är Bahamas, Saint Kitt och Nevis, samt Amerikanska Jungfruöarna.

Samtidigt flyttade ekofinmötet tre andra jurisdiktioner från den svarta listan till en grå lista: Bahrain, Marshallöarna och Saint Lucia.

På den grå listan finns skatteparadis som har gjort tillräckliga åtaganden om att bättra sig och nu ska övervakas så att löftena verkligen uppfylls.

Ett förslag om ny banklagstiftning ströks från dagordningen. Alltför många frågor var olösta kring uppdaterade bankkrav och bankkrishantering.


Innehåll från GetacceptAnnons

Försäljning digitalt – kan ge upp till 30% högre hitrate

Att sälja digitalt kan lätt förknippas med en opersonlig säljprocess. Det blir svårare att visa vår personlighet, och offerten drunknar i en mailkorg tillsammans med minst tio andra. Så hur gör man för att inte bara klara av, utan till och med förbättra, sin försäljningsprocess när man säljer digitalt? 

– Det handlar om att hitta kommunikationskanaler som inte redan är mättade, säger medgrundaren av Vainu, Mikko Honkanen.

På Vainu har man tagit i bruk GetAccept i sina säljprocesser för att bättre kunna följa varje steg av säljprocessen via data - inte bara genom magkänsla. När de testade att skicka avtal både med och utan GetAccepts videofunktion, fick de högre stängningsfrekvens på de offerter som skickades med videopresentation. 

– Även om många vet att video är bra i alla möjliga sammanhang idag, är det ändå få B2B-bolag som nyttjar det. Därför är det en kommunikationskanal som gör det enkelt att sticka ut, menar Mikko Honkanen.

När Samir Smajic, VD och medgrundare av GetAccept, startade företaget 2015 så var det redan tydligt att digitalt var framtiden för B2B-försäljning. Sedan har utvecklingen gått snabbare än man räknat med.

– Att kunna ge en riktigt bra digital kundupplevelse, dubblar enligt McKinsey & Co sannolikheten för att stänga affären. Och det gör man inte genom att bara skicka en massa mail. E-signering är ett sätt att öka sin hitrate, men adderar man funktioner som engagerar, exempelvis chatt, video, en snygg paketering av sitt avtal och automatiska påminnelser, så ökar sannolikheten ännu mer.

Bland de som använder GetAccept så har de som använder fler engagerande funktioner i sina utskick upp till 30% högre hitrate, än de som endast skickar iväg ett avtal för e-signatur. Ingen vill ha en tråkig säljprocess, och kan man hitta sätt att göra den intressant och interaktiv kommer inte bara kunden bli nöjdare, utan du skapar också en snabbare och smidigare försäljningsprocess. 

– Det ligger kvar en gammal myt om att bolag inte är redo att börja arbeta såhär, och att det bara funkar på mindre affärer. Faktum är att data visar att 70% av företag är beredda att göra affärer upp till fem hundra tusen kronor i en onlinemiljö. En annan vanlig fördom är att kundens kund vill ha det på det traditionella viset. Men det är inte sant. Vi får ständigt kommentarer från våra kunder där de berättar om hur nöjda deras kunder blivit med det nya, förenklade sättet att signera avtal. Och det får våra kunder att se bra ut, säger Samir Smajic. 

Att komma igång med en mer engagerande digital säljprocess behöver varken vara tidskrävande eller svårt. I GetAccept har du allting samlat och får både översikt, automation och kommunikation i ett och samma verktyg. Att komma igång behöver inte ta mer än någon timme - även för det lite större säljteamet. 

Lär dig mer och boka en demo med GetAccept idag! 

Mer från Getaccept

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Getaccept och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?