Annons

EU: Hopp om resande redan i sommar

Full kris råder i turismsektorn i EU när gränser stängts och folk uppmanas att hålla sig hemma på grund av coronapandemin.

EU-kommissionen hoppas ändå få igång resandet redan i sommar och utlovar ett särskilt toppmöte i höst om sektorns framtid.

Foto:Christine Olsson/TT

I ett framträdande inför EU-parlamentets transport- och turismutskott håller inremarknadskommissionären Thierry Breton tummarna för en Europasemester – även i år.

”Jag jobbar dagligen tillsammans med övriga kommissionärer för att kunna underlätta resande så fort som möjligt”, säger Breton.

”Jag hoppas verkligen att vi kan börja resa igen i sommar, trots restriktionerna. I Frankrike finns till exempel sex miljoner fransk-italienare som vill åka hem och hälsa på i sommar”, förklarar fransmannen.

Än kan dock ingenting lovas.

”Naturligtvis är det här först och främst en hälsofråga. Det är en strid som vi inte har vunnit än. Vi vet att vi måste leva i karantän ett tag till”, säger Breton.

EU:s olika instanser har tillsammans med medlemsländerna de senaste veckorna lagt fram allehanda räddningspaket och insatser för att möta coronakrisens ekonomiska effekter. Turismen är en av de värst drabbade näringarna med mängder av företag på fallrepet.

”Vi talar om människor bakom de här siffrorna, kvinnor och män som är entreprenörer som ofta arbetar i liten skala och ofta har rena familjerelationen till sina företag och anställda”, betonar Breton.

Samtidigt flaggar han för att coronakrisen behöver följas av en förändrad turism – bort från massturismens dagar.

”Covid-19 skyndar på en förändring som skulle ha kommit i vilket fall som helst. Vi måste se till att vi har en hållbar turism. Det kommer att finnas ett tydligt före och efter”, säger Breton och utlovar en framtidsplan i höst.

”Vi ska hålla ett turismtoppmöte i september eller oktober för att kunna göra en handlingsplan för hållbar turism”, säger inremarknadskommissionären i Bryssel.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera