1515

EU höjer skyddet mot plötsliga importökningar

Europaparlamentets handelsutskott röstade på torsdagen för att stärka EU:s skydd mot plötsliga, stora importökningar som orsakas av olika frihandelsavtal.

Med frihandelsavtalet med Japan i åtanke införs en allmän skyddsreglering som tillåter EU att suspendera marknadsöppningar och sänkta tullar för varor.

Detta kan ske om ett frihandelsavtal resulterar i plötsliga, stora importökningar som skadar inhemska marknader och tillverkare.

Röstsiffrorna i utskottet var 27-1, medan nio europaparlamentariker avstod.

"Skyddsregler är i själva verket ett verktyg för att liberalisera handel i frihandelsavtal" sade Christofer Fjellner (M), som är parlamentets ansvarige för frågan.

"De tjänar som en säkerhetsventil som tillåter EU att sänka tullar samtidigt som det tillåter oss att agera om värstafallsscenarier uppstår", fortsatte han.

Tidigare har EU behövt skriva in skyddsregler i varje frihandelsavtal. De nya reglerna gäller alla avtal som är på väg, som Japan, Singapore och Vietnam.

Branschorganisationer och fackföreningar får rätt att begära att EU-kommissionen startar undersökningar för att se om skyddsåtgärder behövs.

Parlamentet ska nu inleda så kallade trepartsförhandlingar med kommissionen och representanter för EU:s handelsministrar för att nå den slutliga versionen av lagen.

Skyddstullar kan i nuläget också sättas in utan frihandelsavtal. EU har infört sådana åtgärder mot stål från omvärlden, som omdirigeras från den amerikanska marknaden på grund av de nya importtullarna som USA införde i mars.


Innehåll från AdvenicaAnnons

Teknologi på högsta säkerhetsnivå – Advenica hjälper företag att ta sitt digitala ansvar

Digitaliseringen av samhället öppnar upp för stora möjligheter, men det finns också en skuggsida – risken för cyberattacker. Advenica har sin bakgrund i försvarsmakten men erbjuder idag sina högteknologiska cybersäkerhetslösningar även till myndigheter, organisationer och kommuner. – Medvetenheten är större idag än för fem år sedan, men så är även risken. Hackarna har fortfarande ett stort försprång, säger Marie Bengtsson, vd Advenica.

En cyberattack kan innebära stora kostnader för en organisation, i pengar såväl som i anseende. För ett företag eller en myndighet som hanterar känslig data kan det även leda till stora samhälleliga konsekvenser. 

– Vi har i flera års tid försökt informera, utbilda och få marknaden att förstå hotbild och risker, att det inte är en fråga om, utan när en cyberattack kommer ske, säger Marie Bengtsson.

Med ett ben i försvarsmakten och lång erfarenhet av att utveckla säkerhetssystem har Advenica en unik expertis inom kryptering och cybersäkerhet. Deras VPN-teknologi är godkänd av EU på högsta säkerhetsnivå, en klassificering de delar med endast tre andra företag i världen.

Viktigt att ta sitt digitala säkerhetsansvar

Många företag vill ta sitt digitala säkerhetsansvar men vet inte riktigt hur eller var de ska börja. Marie Bengtsson lyfter vikten av att titta på behoven och riskerna som finns i ens specifika verksamhet, var en attack skulle göra mest ont.

– Man brukar börja med en analys och titta på det mest kritiska hotet rent tekniskt och processmässigt. Sedan är det viktigt att även se över vilken personal som har access och göra en inventering av personalpolicys. Det viktigaste är att man tar säkerhetsfrågan på största allvar, och konsulterar experter på området.

Advenica möjliggör för företag att ta säkerhetsfrågan på det allvar den förtjänar, både produktmässigt och strategiskt. I takt med att allt fler företag använder sig av molntjänster behöver det finnas ett starkt skydd, men också en tydlig beredskap och krisplan om det skulle ske någon form av intrång.

Ett kompetensglapp som behöver fyllas

Ju mer digitala vi blir, desto större blir attackytorna. Marie Bengtsson ser en utveckling där medvetenheten och säkerheten måste komma ikapp om vi ska ha en chans att vinna mot cyberkriminaliteten. 

– Det finns fortfarande ett kompetensglapp som måste fyllas upp och många branscher är inte säkrade. Men förhoppningsvis kommer vi kunna ge hackarna en ordentlig match, avslutar hon.

Om Advenica

Advenicas expertis hjälper länder, myndigheter, företag och organisationer att skydda den allra viktigaste digitala informationen. Våra välbeprövade och betrodda cybersäkerhetslösningar isolerar nätverk fysiskt och kopplar samtidigt samman data på ett säkert sätt. Sedan starten 1993 designar, utvecklar och tillverkar vi alla krypto- och segmenteringsprodukter i Sverige för att garantera hög assurans. 

Läs om vår unika teknologi och dess EU- och nationella godkännanden på högsta säkerhetsnivå på www.advenica.com 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Advenica och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?