Annons

EU: här är unionens framtid

EU tar sats för att vinna tillbaka förtroendet bland alltmer skeptiska medborgare. Med fem alternativ för framtidens union vill EU-kommissionen blåsa nytt liv i samarbetet.

EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker.
EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker.Bild:TT

I en ny så kallad Vitbok presenterar EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker på onsdagen fem vägval för unionen.

Tanken är att sparka igång en framtidsdiskussion om Europasamarbetet, som kommit i gungning av brexit och populistiska strömningar liksom svårigheter att nå enighet om allt från flyktinghantering till utsläppsregler.

Andelen EU-medborgare som känner förtroende för unionen har sjunkit till en tredjedel, från omkring hälften för tio år sedan.

I god tid till EU-parlamentsvalet 2019 hoppas kommissionen att debatten handlar om hur unionen ska se ut, snarare än proteströster och utträdeskrav.

Vitboken ska ramar in EU:s högtidliga 60-årsfirande den 25 mars. Den byggs även ut med en rad mer detaljerade rapporter under året.

"När vi firar 60-årsjubiléet av Romfördraget är det dags för ett enat Europa med 27 länder att forma en vision för framtiden", sade Jean-Claude Juncker i ett uttalande på onsdagen.

EU:s medlemsländer kommer att tappa i relativ tyngd globalt både ekonomiskt och befolkningsmässigt det kommande decenniet. Inte minst kommer Europa att vara världsledande i grenen åldrande befolkning, konstaterar Jean-Claude Juncker i ett förord till Vitboken.

”2060 kommer inget av våra medlemsländer att stå för ens 1 procent av världens befolkning. Det är övertygande skäl till att hålla ihop för att uppnå mer”, skriver EU-kommissionen i ett pressmeddelande.

De fem scenarierna ska ge ”en skymt av hur EU kan se ut år 2025”, enligt EU-kommissionen.

Scenario 1: ”Fortsätt som nu”
Försvar av nuvarande uppgörelser, och ”stegvis utveckling” mot exempelvis en djupare inre marknad, samordning av vissa militära resurser. Utmaningen blir samtidigt vända det bottenkörda väljarförtroendet.

Scenario 2: ”Bara inre marknaden”
Ett slags mini-EU. Unionen fortsätter kring det medlemsländerna lätt kan enas om, och slutar lägga kraft på känsliga frågor som migration och utrikespolitik. Kommissionen varnar dock för att EU:s handlingskraft skulle begränsas, vilket kan ”vidga glappet mellan förväntningar och leverans på alla (politiska) nivåer”.

Scenario 3: ”Mer för dem som vill gå längre”
Ett EU i flera hastigheter. Olika grupper av medlemsländer kan gå mot större integration kring exempelvis försvar, näringsliv eller kommunikationsnät, i stil med hur EMU idag inte omfattar alla EU-länder.

Scenario 4: ”Gör mindre men mer effektivt”
Ett smalare men vassare EU. Mer makt till Bryssel på ett litet urval områden. Till exempel gemensamt yttre gränsskydd, asylhantering och försvarspolitik. Samtidigt rullas EU-makten tillbaka på andra fronter. Här ser kommissionen en svår utmaning: att ena medlemsländerna kring vilka politikområden som ska väljas in respektive bort.

Scenario 5: ”Mycket mer tillsammans”
Full integration. Ett federalt EU med delvis gemensam finanspolitik. Alternativet skulle ge ”långt tyngre och snabbare beslutsfattande” i Bryssel, enligt kommissionen. Men det riskerar också at ”alienera delar av samhället som känner att EU saknar legitimitet”.

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera