ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Eu-gruppens varning: Italien och Spanien kan missa budgetmålet

EU-kommissionen varnade på torsdagen Italien och Spanien för att avvika från sina budgetmål.

"Kommissionen förväntar sig att Spanien korrigerar sitt alltför stora budgetunderskott i år och levererar en sänkning av det strukturella underskottet med 0,65 procent av BNP nästa år", sade kommissionens vice ordförande för EMU Valdis Dombrovskis vid en presskonferens efter eurogruppens möte på torsdagen.

Spanien väntas i år bli det sista eurolandet att sänka sitt underskott under 3 procent av BNP. Ifjol låg underskottet på 3,1 procent.

Spaniens nya finansminister Nadia Calviño och hennes likaledes nye italienske kollega Giovanni Tria signalerade tidigare på dagen uppmjukningar av ländernas budgetmål för i år och nästa år.

EU:s ekonomikommissionär Pierre Moscovici motsade Giovanni Trias argument att försämrad tillväxt betyder att Italien inte kan uppfylla målet om sänkt strukturellt budgetunderskott.

Pierre Moscovici påpekade att Italiens mål gäller det strukturella underskottet, som är rensat för konjunkturen. Därmed påverkar inte sämre tillväxt utfallet.

För 2019 hänvisade de båda kommissionärerna till att de måste analysera ländernas budgetplaner för nästa år för att kunna uttala sig. Även eurogruppens ordförande Mario Centeno anslöt sig till denna ståndpunkt.

Alla euroländer är ålagda att lämna in sina budgetplaner för följande år före den 15 oktober för granskning av kommissionen. Därefter ska eurogruppen ta ställning till planerna och kan begära budgetförstärkningar.

Mario Centeno sade att det är i dessa goda tider som euroländer med hög statsskuld ska bygga upp buffertar i budgeten för ha utrymme när konjunkturen vänder.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies