1515

EU granskar inte Geelys köp i Daimler

EU kommer inte att pröva Geelys intåg i tyska lastbilsjätten Daimler, trots att det kinesiska bolaget sedan tidigare är största ägare i huvudkonkurrenten Volvo AB. 

Det uppger källor i EU-kommissionen till Di.

Jean-Claude Juncker, EU-kommissionens ordförande.
Jean-Claude Juncker, EU-kommissionens ordförande.Bild:Geert Vanden Wijngaert

I fredags avslöjades att Geely seglat upp som största ägare i Daimler efter att ett bolag kontrollerat av ordföranden Li Shifu köpt på sig sammanlagt 9,69 procent av aktierna i lastbilstillverkaren, som är världens största.

Beskedet orsakade rabalder i Sverige eftersom Geely redan äger 8,2 procent av aktierna och 15,6 procent av rösterna i AB Volvo VOLV B -1,23% Dagens utveckling , Daimlers huvudkonkurrent.

En fråga som har stötts och blötts under de senaste dagarna är vad Geelys storköp i Daimler innebär för Volvo AB:s framtid. Aktieposten i den tyska lastbilstillverkaren är värd motsvarande 75 miljarder kronor, mer än dubbelt så mycket som den i Volvo, och fredagens avslöjande har i flera fall beskrivits som ett mardrömsbesked för den svenska lastbilstillverkaren.

En annan fråga som har diskuterats vilt är huruvida EU-kommissionen kommer att tillåta det kinesiska bolaget att stå som största ägare i världens två ledande lastbilstillverkare samtidigt.

Frågan ses som särskilt känslig mot bakgrund av den långvariga kartellverksamhet mellan europeiska lastbilstillverkare som uppdagades 2016, och som bland annat resulterade i att Scania tilldömdes motsvarande 8,4 miljarder kronor i böter i september förra året.

EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager har avböjt att uttala sig om Geely specifikt, men personer med insyn i kommissionens arbete betonar att en prövning av kinesernas storköp i Daimler är osannolik.

"Generellt sett krävs att ett företag tar kontroll över ett annat, minoritetsförvärv är inte tillräckligt", säger en källa till Di.

Kontroll förutsätter generellt 51 procent av aktieinnehavet i ett bolag, Geelys poster i Daimler och AB Volvo uppgår till omkring 10 procent.

Även Maria Ulfvensjö på Konkurrensverket understryker att EU:s konkurrensregler inte är utformade för att hantera den typ av potentiella intressekonflikter som många inom det svenska näringslivet menar att Geelys parallella ägande i AB Volvo och Daimler ger upphov till.

”Är det bra om någon sitter och har insyn i många bolag som är konkurrenter med varandra? Det beror ju på vilken insyn man har”, säger Maria Ulfvensjö.

”Men det är inget man kommer åt med vanliga konkurrensregler,” säger hon.


Innehåll från LogMeInAnnons

Så frigör LogMeIn den moderna arbetskraftens potential

I dag jobbar miljontals människor världen över på distans, vilket ställer stora krav på företag att se till att anställda får supporten de behöver och att säkerheten är den allra bästa. Med LogMeIns heltäckande molnlösningar blir arbetet sömlöst och IT-avdelningen får kraftfulla verktyg. I ett nytt partnerskap med Commaxx är LogMeIns produkter nu tillgängliga för den nordiska marknaden. 

LogMeIn grundades 2003 och är en pionjär inom fjärrarbete. Under pandemin har arbetsplatsen blivit ännu mer decentraliserad och efterfrågan på LogMeIns lösningar har ökat ytterligare. Idag hjälper LogMeIn miljontals människor och företag att arbeta så bra som möjligt – var som helst och när som helst. 

– Molnbaserad kommunikation och tjänster har blivit en del av vardagen och är därför avgörande för att företag ska lyckas i framtiden. Genom vårt partnerskap med Commaxx ser vi fram emot att hjälpa fler svenska och nordiska företag att anpassa sig i den nya eran av arbete, säger Gerald Byrne, Senior Director och Channel Sales.

– Det som gör oss unika är just att alla våra produkter är molnbaserade, vilket är ovanligt på marknaden med tanke på den bredden vi har. Man kan med några klick enkelt skala upp och ned allt från våra UCC-lösningar till vår säkerhetslösning LastPass, säger Barry McMahon, Senior Product Marketing Manager. 

En spridd arbetsplats kräver kraftfulla verktyg

 På en decentraliserad arbetsplats är det även viktigt att IT-avdelningen har verktygen som behövs för att enkelt ge anställda support. Med lösningar som Rescue och Central kan IT-personalen enkelt hantera alla anslutna enheter, var de än befinner sig. Förutom att kunna ge smidig support är det även av högsta vikt att man arbetar så säkert som möjligt. Med LogMeIns lösning LastPass som finns i deras Identityserie säkrar man de anställdas identitet, åtkomst, data och lösenord. 

–  LastPass kan generera slumpmässiga lösenord i alla möjliga skepnader och med ett inlogg kan du hantera alla lösenord på ett och samma ställe. Lösningen kommer ihåg lösenorden och fyller automatiskt in den krävda informationen, Barry McMahon.

Lösningen har även multifaktorautentisering, vilket ger en extra nivå av säkerhet. 

– När du kombinerar att kunna genera och hantera lösenord, samtidigt som du utmanar användaren att bevisa att den är vem den påstår sig vara, så får du en mycket omfattande säkerhetslösning som är lätt att använda. Det valideras av mer än 26 miljoner kunder, avslutar Barry McMahon. 

Länk: Vill du veta mer om LastPass? 

Om LogMeIn

 LogMeIn är en pionjär inom distansarbete och en drivkraft bakom dagens situation där vi kan arbeta var vi vill, och har blivit ett av världens största SaaS-företag med tiotals miljoner aktiva användare, mer än 3500 globala medarbetare, över 1,3 miljarder dollar i årlig omsättning och cirka 2 miljoner kunder världen över som använder LogMeIns lösningar som en viktig del i deras dagliga liv.

 

Mer från LogMeIn

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med LogMeIn och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?