1515
Annons

EU gav blankarna en hjälpande hand

Intrum Justitia meddelade på torsdagsmorgonen att de överväger avyttringar motsvarande 30 procent av synergierna från den tänkta fusionen med Lindorff för att blidka EU-kommissionen. Beskedet fick aktien att rasa med 11 procent vilket var goda nyheter för storblankarna.

Intrum Justitia
Intrum JustitiaBild:TT

Enligt torsdagens pressmeddelande var det den 12 april som riskkapitalbolaget Nordic Capital, majoritetsägare i Lindorff, upplyste EU-kommissionen om den tilltänkta sammanslagningen mellan Intrum Justitia och Lindorff.

Efter en initial utredning stod det på torsdagen klart att EU-kommissionen har diverse potentiella invändningar mot konkurrenssituationen på fem olika marknader. För att blidka EU-kommissionen föreslår de två bolagen att man avyttrar Lindorffs verksamhet i Sverige, Danmark, Finland och Estland samt Intrum Justitias verksamhet i Norge.

Fusionen beräknades resultera i årliga kostnadssynergier på 800 miljoner kronor över de kommande tre till fyra åren och dem fem enheterna som nu föreslås avyttras stod för 30 procent av dessa.

Beskedet möttes av sura miner på Stockholmsbörsen och Intrum Justita-aktien hade strax efter klockan tretton backat med 11 procent.

Det var goda nyheter för de sju storblankare som sitter på en kort position motsvarande 14,5 procent av kapitalet i Intrum Justitia vilket gör bolaget till det mest blankade på Stockholmsbörsen, enligt statistik från ägardatatjänsten Holdings.

Den totala andelen blankat kapital har legat relativt stabilt sedan samgåendet aviserades i mitten av november, även om flera olika aktörer både täckt och utökat sina korta positioner under perioden. Trots torsdagens ras har de sju aktörer som i nuläget har en publik blankningsposition i bolaget än så länge varit fel ute och deras sammanlagda uppskattade avkastning ligger på minus 9,2 procent.  

Undantaget är den brittiska hedgefonden Lansdowne Partners som seglade upp som publik storblankare i mitten av februari och har en kort position på motsvarande 0,8 procent av kapitalet. I och med torsdagens ras har hedgefonden en uppskattad avkastning på 3,2 procent, enligt Holdings. Den siffran ska dock tas med en nypa salt då korta positioner endast blir offentliga när de passerar 0,5 procent av kapitalet.


Kritik mot blankningsregistret efter Di:s avslöjande

Ägardatatjänsten Holdings tycker att Finansinspektionen gör fel som inte offentliggör alla blankningar som finns registrerade hos myndigheten. 

”Som investerare antar man ju att all data som finns också är publik”, säger Carl Holfve, datachef på Holdings.

Finansinspektionen, Norrlandsgatan.
Finansinspektionen, Norrlandsgatan.Foto:Oskar Omne
Carl Holfve, datachef på Modular Finance
Carl Holfve, datachef på Modular FinanceFoto:Picasa

Blankningspositionerna i flera av landets största börsbolag är betydligt större än vad som syns i den officiella statistiken, något Di rapporterade om i lördags. Den officiella statistiken från Finansinspektionen, FI, summerar alla blankningspositioner från 0,5 procent och uppåt. Positioner på mindre än 0,5 procent syns inte. 

Men uppgifter om aggregerade blankningar över 0,1 procent går att begära ut. Di:s granskning visar då att den totala blankningsgraden i till exempel fastighetsbolaget SBB stiger från 2,1 till 10,6 procent om de inofficiella blankningspositionerna på 8,5 procent inkluderas.

Carl Holfve, datachef på ägardatatjänsten Holdings som tillhandahåller finansiell bolagsinformation, är mycket kritisk till FI.

”Som investerare antar man ju att all data som finns också är publik. Är det så att det finns massa information som man bara kommer åt genom att kontakta FI så känns det ju inte speciellt transparent”, säger han.

Carl Holfve säger att trots en 'lång dialog' med myndigheten om blankningsregistret har det aldrig framgått att den sammanlagda statistiken inte omfattas av sekretessen. Att den är möjlig att begära ut stod klart för Holdings först efter lördagens artikel i Di.

”Vi har haft en lång dialog med FI om blankningar, och om vad som går att begära ut. Dock har det tyvärr aldrig framgått att man kan få ut den här statistiken.”

FI svarar i ett mejl till Di att myndigheten fortfarande gör bedömningen att enskilda korta positioner omfattas av utrikessekretess. Finansinspektionen har valt att sekretessbelägga alla enskilda korta positioner som inte överstiger 0,5 procent av aktiekapitalet och aktörerna bakom positionerna mot bakgrund av EU:s blankningsförordning. 

Men när det kommer till den samlade blankningsgraden i ett specifikt bolag gäller inte den bedömningen.

”När det gäller aggregerade positioner gör vi en annan bedömning då det finns andra länder som också publicerar aggregerade positioner”, skriver Susanne Ellegård, biträdande chef på kapitalmarknadsrätt på FI.

Med hjälp av offentlighetsprincipen kunde Holdings tidigare begära ut både vilken aktör som låg bakom en blankning – och hur mycket som var kortat i bolaget. Men till följd av FI:s sekretessbeslut försvann möjligheten att se namnen på de aktörer som låg bakom de korta positionerna under 0,5 procent.

”Det visade sig att väldigt mycket data låg dolt i de mindre positionerna – mer än 30 gånger fler positioner. Det är tråkigt dels ur ett affärsperspektiv för oss, men även för de som använder tjänsten och alla aktieintresserade”, säger Carl Holfve på Holdings.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?