Enligt torsdagens pressmeddelande var det den 12 april som riskkapitalbolaget Nordic Capital, majoritetsägare i Lindorff, upplyste EU-kommissionen om den tilltänkta sammanslagningen mellan Intrum Justitia och Lindorff.
Efter en initial utredning stod det på torsdagen klart att EU-kommissionen har diverse potentiella invändningar mot konkurrenssituationen på fem olika marknader. För att blidka EU-kommissionen föreslår de två bolagen att man avyttrar Lindorffs verksamhet i Sverige, Danmark, Finland och Estland samt Intrum Justitias verksamhet i Norge.
Fusionen beräknades resultera i årliga kostnadssynergier på 800 miljoner kronor över de kommande tre till fyra åren och dem fem enheterna som nu föreslås avyttras stod för 30 procent av dessa.
Beskedet möttes av sura miner på Stockholmsbörsen och Intrum Justita-aktien hade strax efter klockan tretton backat med 11 procent.
Det var goda nyheter för de sju storblankare som sitter på en kort position motsvarande 14,5 procent av kapitalet i Intrum Justitia vilket gör bolaget till det mest blankade på Stockholmsbörsen, enligt statistik från ägardatatjänsten Holdings.
Den totala andelen blankat kapital har legat relativt stabilt sedan samgåendet aviserades i mitten av november, även om flera olika aktörer både täckt och utökat sina korta positioner under perioden. Trots torsdagens ras har de sju aktörer som i nuläget har en publik blankningsposition i bolaget än så länge varit fel ute och deras sammanlagda uppskattade avkastning ligger på minus 9,2 procent.
Undantaget är den brittiska hedgefonden Lansdowne Partners som seglade upp som publik storblankare i mitten av februari och har en kort position på motsvarande 0,8 procent av kapitalet. I och med torsdagens ras har hedgefonden en uppskattad avkastning på 3,2 procent, enligt Holdings. Den siffran ska dock tas med en nypa salt då korta positioner endast blir offentliga när de passerar 0,5 procent av kapitalet.