1515
Annons

EU-förslag om ökad budget

EU-kommissionen vill öka sin långtidsbudget — men ändå inte med lika mycket som gissades på förhand.

En plastskatt och handeln med utsläppsrätter ska ge nya pengar till EU.

Bild:Yves Logghe

Kommissionsordförande Jean-Claude Juncker och hans budgetkommissionär Günther Oettinger presenterar förslaget inför EU-parlamentets minisession i Bryssel, som inleddes klockan 13 i eftermiddags.

"I dag är ett viktigt tillfälle för unionen. Den nya budgeten är en möjlighet för oss att forma en framtid som en ny och ambitiös union av 27 länder, sammanbundna av solidaritet", säger kommissionsordförande Jean-Claude Juncker i ett pressmeddelande.

"Med dagens förslag lägger vi fram en pragmatisk plan för att göra mer med mindre. Den ekonomiska vind vi har i seglen ger oss andrum, men skyddar oss inte från att vi måste spara på vissa områden", säger Juncker.

Juncker och Oettinger ska senare också hålla en presskonferens.

Vi kommer att presentera ett förslag i dag som jag anser håller en balans mellan de som betalar mer och de som accepterar nedskärningar. Vi gör mindre nedskärningar i jordbruks- och regionalpolitiken. Vi kommer att frigöra nya resurser för forskning, Erasmus-programmen och nya uppgifter, sade budgetkommissionären i tysk tv i morse.

Många av siffrorna i budgeten hade läckt ut redan på förhand till nyhetssajten Politico Europe och varslade om att Oettinger skulle lägga sig på den mest återhållsamma delen av det budgetspann som han kastade fram redan i vintras.

Jag kommer att föreslå en budget som motsvarar 1,1 procent (av EU-ländernas totala bruttoinkomster, BNI) och lite till. Den andra siffran återstår fortfarande att precisera, sade Oettinger på en budgetkonferens i januari.

Nu landar siffran på 1,11 procent av BNI. Det är en bra bit mindre än de 1,16 som andra läckta uppgifter talade om så sent som i måndags. Och samtidigt betydligt mer än de cirka 1,03 som gällt under nuvarande sjuårsbudget.

Å andra sidan "trollar" kommissionen med att hålla vissa siffror vid sidan om den ordinarie budgeten. Räknas olika former av katastrofhjälp in så stiger siffran till 1,14 snarare än 1,11.

Enligt Reuters ska nya intäkter till EU tas bland annat via en ny skatt på icke återvunnen plast och genom att länderna bidrar med 20 procent av vinsterna i handeln med utsläppsrätter.

I budgeten ingår även, som väntat, förslag som kopplar vissa stödutbetalningar till att medlemsländerna sköter sig som rättsstater och upprätthåller grundläggande värderingar.

Hur mycket Sverige förväntas betala i total EU-avgift kommande år är fortfarande svårt att beräkna. Utgångsläget under budgetdiskussionerna har dock varit att de flesta räknar med höjda avgifter, med anledning av att Storbritannien nu lämnar EU.

Enligt de siffror som läckte ut till Politico på förhand landar sjuårsbudgeten på 1,11 procent av BNI i åtaganden och 1,08 procent i betalningar. Totalt ligger budgeten på 1 135 miljarder euro i 2018 års priser.

Mycket hamnar av naturliga skäl i jordbrukspolitiken, eftersom det är ett av de områden där EU-samarbetet gått allra längst.

Jordbrukssidan är ändå stadigt på väg neråt. Från att på 1990-talet ha utgjort 60 procent av EU-budgeten lär stödet nu utgöra någonstans runt 30 procent.

"Vi kommer att skära i direktbetalningarna per hektar med fem procent", skriver Oettinger själv på twitter.

Kommissionens budgetförslag ska nu stötas och blötas i sannolikt långa förhandlingar mellan EU-länderna. Slutligt klartecken väntas inte förrän tidigast nästa år.


Innehåll från Mpya Sci & TechAnnons

Nischad specialistkompetens på rekordtid

Ellinor Crafoord, Jonas Bonn, Maria Andersson och Anna Thaung.
Ellinor Crafoord, Jonas Bonn, Maria Andersson och Anna Thaung.

I en pandemi, där man snabbt behöver ta fram vaccin, handlar det om att hitta specialistkompetens på kort tid. Det som i vanliga fall tar år har nu tagit månader. Mpya Sci & Tech har dragit sitt strå till stacken.

För att ta fram ett vaccin på rekordtid har läkemedelsindustrin kraftsamlat och delat kunskap på ett helt nytt sätt. En viktig faktor har varit att snabbt få in specialister för att kunna göra de omställningar som krävs. Ett av företagen som har varit med och stöttat läkemedelsbolagen i att hitta nischad specialistkompetens på rekordtid är Mpya Sci & Tech.  

– Vår verksamhet bygger på att matcha kompetens mot behov, och just i dessa tider har det varit extra viktigt att ha rätt kompetens redo för att bistå kunderna snabbt, säger Ellinor Crafoord, Talent Advisor på Mpya Sci & Tech.    

Mpyas specialister är ute på många olika uppdrag. Jonas Bonn, QA specialist för datoriserade system, jobbar just nu på Valneva och vittnar om tajta deadlines och högt ställda krav på den kompetens som anlitas. Maria Andersson, specialist inom validering, beskriver en liknande situation på Novavax där hon är på uppdrag just nu. Maria jobbar med att validera en analysmetod av Novavax-vaccinet. En annan Mpya-konsult, Anna Thaung, QA-specialist på Novavax, berättar om vikten av tvärfunktionellt arbete. 

– Det är viktigt med nätverksmöjligheter när det går så fort. Både med konsultkollegor och kollegor i mitt valideringsnätverk. Det breddar min kunskap. 

Kompetensen att hitta rätt kompetens blir allt mer värdefull. Det handlar inte om att skaffa fram resurser – fler med samma kompetens – utan om att hitta kompletterande kunskap och nischade specialister som tillsammans med personal på läkemedelsbolagen kan utveckla nya lösningar.  

– Exakt, säger Ellinor Crafoord, och för att klara det behöver man vara öppen och nyfiken, men också modig. Vi ger våra konsulter svåra uppdrag, men vi stöttar dem helhjärtat och ser till att miljön ”här hemma” är stimulerande och trygg. 

Jonas Bonn fyller i. 

– Det är tydligt att kunskapsdelning hör framtiden till. Att samarbete över företagsgränser kommer ge världen bättre lösningar snabbare. 

Om Mpya Sci & Tech
Mpya Sci & Tech är ett konsult- och rekryteringsföretag inom teknik och naturvetenskap grundat 2019 med ambitionen att ge specialister en miljö att trivas och utvecklas i. Inte bara vad gäller kunskapsdelning och förkovran, utan också vad gäller ett hållbart yrkesliv där alla delar av livet får plats. ”The more life you live, the more passion you bring to work.” Mpya Sci & Tech har sin hemmabas i Stockholm, Uppsala och Göteborg och har över 80 anställda. Läs mer om Mpya Sci &Tech här. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mpya Sci & Tech och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?