ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

EU förlänger likvärdighet för schweizisk aktiehandel

EU-kommissionen föreslog på måndagen en förlängning av erkännandet av "likvärdighet" för schweiziska aktiebörser med sex månader.

Det tillkännagav kommissionen i ett pressmeddelande.

Förlängningen löper från årsskiftet till den 30 juni i väntan på att Schweiz antar avtalet med EU om en institutionell ram för samarbetet. Detta väntas ske under våren.

"En tillfällig förlängning av likvärdigheten bör ge Schweiz tid att slutföra sitt interna samråd om avtalet", sade kommissionens vice ordförande för finansiella tjänster Valdis Dombrovskis.

"Vi vill att europeiska aktörer ska kunna fortsätta handla med schweiziska aktier både i EU och på de schweiziska börserna", fortsatte han.

EU-länderna måste godkänna kommissionens förslag. Det väntas ske i tid före årsskiftet.

EU har ett system för erkännande av likvärdighet för andra länders reglering av finansiella tjänster. Syftet är att främja konvergens mellan länders regelverk.

Systemet innebär att handlare och mäklare i EU bara behöver uppfylla kraven i EU-lagstiftningen för att agera i Schweiz och vice versa. EU har även erkänt regelverken i USA, Hongkong och Australien som likvärdiga.

Beträffande brexit är målet att införa ett liknande system när Storbritannien lämnar EU och övergångsperioden tar slut.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer