Annons

EU förlänger ekonomiska sanktioner mot Ryssland

BRYSSEL (Direkt). EU-toppmötet beslutade i princip på midsommarafton att förlänga de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland till den 31 januari nästa år.

Det sade toppmötets ordförande Charles Michel vid en presskonferens efter videotoppmötet.

Foto:Geoffroy van der Hasselt

Sanktionerna infördes den 31 juli 2014 på grund av Rysslands destabilisering av Ukraina. Åtgärderna riktar sig mot områden som finans, energi och försvar, samt varor för både militärt och civilt bruk.

EU-toppmötet den 19 mars 2015 kopplade sanktionernas varaktighet till att Ryssland uppfyller Minsk-avtalet helt. Detta skulle ha skett den 31 december 2015.

Eftersom så inte har skett har EU förlängt sanktionerna halvårsvis.

Vid midsommaraftonens möte lämnade Tysklands förbundskansler Angela Merkel en rapport om att Ryssland inte heller nu har uppfyllt sina åtaganden.

Det formella beslutet kommer att fattas av EU:s utrikesministrar inom kort.

När det gäller enbart Krimhalvön så beslutade ländernas EU-ambassadörer på torsdagen att förlänga dessa sanktioner med tolv månader till den 23 juni 2021.

Dessa EU-sanktioner riktas mot importvaror från Krimhalvön eller investeringar i infrastruktur och turism på Krimhalvön.

EU betraktar Rysslands annektering av Krimhalvön som olaglig.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?