1515

EU: ”Förhandlar inte med vapen mot huvudet”

Sedan USA infört nya tullar på stål och aluminium mot EU på fredagsmorgonen lät reaktionen inte vänta på sig: EU tar nu frågan till WTO och planerar att svara med strafftullar i samma storleksordning.

EU-svaret bygger på WTO:s principer, enligt Jyrki Katainen, som EU-kommissionär för sysselsättning, tillväxt, investeringar och konkurrenskraft, till Dagens industri.

EU är och var villigt att förhandla, både villkoren inom WTO och andra justeringar i handelstariffer som gagnar båda parter, enligt kommissionären. Men en förutsättning är att USA tar ett steg tillbaka.

”Man förhandlar inte med ett vapen riktat direkt mot huvudet”, säger han och följer upp med ännu en våldsam metafor: 

”Vi vill påverka de amerikanska myndigheterna och förhindra att de skjuter sig själva i fötterna.”

Det är väldigt svårt att bedöma vad som bli nästa steg, enligt Jyrki Katainen, som pekar på att president Donald Trump inte spelar efter gemensamt överenskomna principer.

”Situationen kan lätt eskalera”, säger han.

Näringsminister Mikael Damberg (S), anser att riskerna för Sveriges del ännu så länge är begränsade. 

”Jag har pratat med flera vd:ar i branschen och de flesta av dem är inte så exponerade mot USA eller de har sin egen verksamhet i USA, så de påverkas inte särskilt mycket”, säger han.

Relationen till USA beskriver Mikael Damberg som bra.

”Men USA måste förstå att man riskerar relationen med EU just nu. Deras agerade rimmar inte med internationella handelsregleringar. Vi kan inte se det som något annat än en provokation. Vi försöker följa internationella regler och de bryter dem, så det är väldigt sorgligt.”

Varken SEB eller Teknikföretagen ser i dagsläget någon anledning att ändra sina prognoserna på BNP-nivå för Sverige del till följd av det storpolitiska handelsbråket. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?