ANNONS:
Till Di.se
Trumps handelskrig

EU: Företag ska bortse från USA:s Iran-sanktioner

EU-toppmötet beslöt på onsdagskvällen att använda en EU-lag från 1996 för att stoppa europeiska företag från att följa USA:s sanktioner mot Iran.

Det sade kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker vid en presskonferens efter EU-toppmötet i Sofia på torsdagen.

Den så kallade blockeringsstadgan från 1996 har främst använts för USA:s embargo mot Kuba. På liknande sätt ska europeiska företag åläggas att bortse från USA:s sanktioner mot Iran.

"Det är EU:s plikt att skydda europeiska företags intressen, särskilt småföretag. Förslaget om blockerandestadgan stöddes helt av toppmötet", sade Jean-Claude Juncker.

En annan åtgärd för att hjälpa EU-företag att fortsätta vara verksamma i Iran är att tillåta att Europeiska investeringsbanken underlättar investeringar i Iran, sade han.

Toppmötets ordförande Donald Tusk sade att alla EU-ledarna var eniga om att så länge Iran håller fast vid kärnenergiavtalet ska EU också göra det.

"Kommissionen fick grönt ljus att agera närhelst EU:s intressen påverkas", sade Donald Tusk.

Han sade att det är ett stort problem att USA, som är en nära vän till EU, har blivit så oberäknelig under president Donald Trump.

"Vår ambition är att ha nära relationer också med denna administration. Men då behöver vi mindre nyckfull bestämdhet och mer förutsägbarhet från USA:s sida", sade Donald Tusk.

Toppmötets huvudämne var Västra Balkan. Donald Tusk sade att han inte såg något alternativ för regionen än att de sex länderna bli EU-medlemmar.

Men han underströk att länderna måste göra sig redo för medlemskapet. Fokus bör inte ligga på årtal för inträdet utan på utveckling och förberedelser, sade han.

De sex länderna är Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Makedonien, Montenegro och Serbien.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies