Annons

EU föreslår skärpta kapitalkrav

EU-kommissionen föreslog på onsdagen skärpta kapitalkrav för att uppfylla Baselkommitténs förslag, men anpassade till europeiska förhållanden.

"Idag lägger vi fram nya riskreduceringsförslag som bygger på globala standarder men som tar hänsyn till egenheter i den europeiska banksektorn", sade kommissionens vice ordförande med ansvar för finansiella tjänster, Valdis Dombrovskis i ett uttalande.

"Europa behöver en stark och mångfaldig banksektor som kan finansiera ekonomin", fortsatte han.

Förslagen gör ändringar i det befintliga kapitalkravsdirektivet (CRD), kapitalkravsförordningen (CRR), bankkrishanteringsdirektivet (BRRD) och förordningen för den gemensamma bankräddningsmekanismen (SRMR).

För att öka europeiska bankers motståndskraft görs kapitalkraven mer riskkänsliga, särskilt vad gäller marknadsrisk, motpartsrisk och exponering mot centrala motparter, skrev kommissionen i ett pressmeddelande. Metodiken ska bättre spegla bankers verkliga riskexponering.

Bindande regler för skuldsättningsgraden (LR) och den stabila nettofinansieringsgraden (NSFR) ska hindra banker från överdrivet hög skuldsättningsgrad och överdrivet beroende av kortsiktig finansiering och minska långsiktiga finansieringsrisker.

Globalt systemviktiga banker (G-SII) får minimikrav på kapital och andra finansinstrument som kan ta förluster vid en avveckling genom TLAC-krav - totala förmågan till förlustabsorbtion. Detta integreras i befintliga krav på egna medel och nedskrivningsbara skulder (MREL).

Förslaget innehåller också en harmoniserad insolvensranking för oprioriterade skuldinstrument för att underlätta bankers emission av sådana förlustabsorberande skuldinstrument.

För att förbättra bankers utlåningskapacitet till realekonomin ska enkla småbanker få minskad administrativ börda. Kapitalkraven ska även bli mer proportionerliga.

För att underlätta alla bankers roll i att stödja kapitalmarknadsunionen ska de föreslagna åtgärderna undvika oproportionerliga kapitalkrav för positioner i handelslagret, inklusive market making.

Kostnaderna ska sänkas för att emittera och inneha vissa instrument, som säkerställda obligationer, värdepapperiseringsinstrument av hög kvalitet, statspapper och derivat för hedging.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?