ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 24 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

EU föreslår nytt momssystem

EU-kommissionen föreslog på onsdagen en reform av EU:s momssystem vid försäljning från företag i ett EU-land till företag i ett annat EU-land.

Säljaren av en vara ska enligt förslaget ta ut mottagarlandets moms. Därefter ska avsändarlandets skattemyndighet föra över momsen till mottagarlandets skattemyndighet.

För närvarande betalas momsen vid ankomsten i mottagarlandet. Varorna färdas alltså mellan företag i olika EU-länder utan att moms har betalats.

Detta har gett upphov till omfattande svindlerier - karusellbedrägerier. Samtidigt som varorna försvinner i mottagarlandet kan säljaren i avsändarlandet få tillbaka momsen på inköpta varor. Oftast används små, relativt dyra varor som datorkomponenter och mobiltelefoner.

Sälj fakturan till bäst pris. Starta ansökan här (extern tjänst)

Kommissionen beräknade de gränsöverskridande momsbedrägerierna till omkring 50 miljarder euro per år, som EU-länderna går minste om. Det nya systemet skulle reducera bedrägerierna med 80 procent.

"Från 2022 bör EU-länder kunna betrakta momstransaktioner till ett annat EU-land som inhemska transaktioner på vår inre marknad", sade EU:s skattekommissionär Pierre Moscovici i ett uttalande.

Han sade att det nya systemet också skulle minska administrationen för företag och förenkla momsprocedurer. För närvarande kostar handel från ett EU-land till ett annat 11 procent mer för företag än transaktioner inom samma EU-land.

Genom användning av modern teknik ska det inte innebära några större svårigheter för företag att ta ut ett annat EU-lands momssats. Företagen behöver bara veta vilken momssats som är korrekt, uppgav kommissionen.

Och företag behöver bara ha kontakt med sitt eget lands skattemyndighet, som i sin tur sköter kontakterna med övriga EU-länders skattemyndigheter.

Ett problem är bristande förtroende mellan EU-länderna, medgav kommissionen. Länderna litar helt enkelt inte på att deras momspengar alltid kommer in från andra EU-länder.

Kommissionen föreslog därför att det nuvarande systemet kan behållas i speciella fall - att momsen betalas i mottagarlandet om mottagaren är "en certifierad beskattningsbar person", som ska vara ett särskilt pålitligt företag.

Kommissionen underströk att förslaget inte berör försäljning till konsumenter och inte handlade om momssatserna på olika varor.

Inte heller rör förslaget tjänster.

Tyck till