ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

EU föreslår förlängda gränskontroller

EU-kommissionen föreslog på onsdagen att EU-länder ska kunna införa gränskontroller på grund av säkerhetshot under längre tid - upp till ett år i stället för nuvarande sex månader.

Samtidigt upprepade EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos vid en presskonferens att gränskontrollerna på grund av flyktingströmmar måste upphöra den 12 november.

Sådana gränskontroller finns i Sverige, Danmark, Norge, Tyskland och Österrike.

Flera av dessa länder har övervägt möjligheten att i november behålla gränskontrollerna genom att använda sig av en ny motivering - terroristhot.

Källor i kommissionen påpekade att EU-länder redan idag har möjlighet att införa gränskontroller på grund av säkerhetshot i upp till sex månader. Perioden kan förlängas om nya hot tillkommer.

Den nuvarande lagstiftningen har använts flera gånger, till exempel vid fotbolls-VM och G7-möten. Men oftast har gränskontrollerna funnits för kortare tid än sex månader.

Onsdagens förslag skulle alltså förlänga denna tidsperiod upp till ett år. Samtidigt skulle kraven skärpas på att åtgärderna verkligen är välmotiverade.

Även dessa gränskontroller kan förlängas.

"Vi behöver balansera två principer, den fria rörligheten inom Schengenområdet och säkerhetshot", sade Dimitris Avramopoulos.

Förslaget behöver behandlas i vanlig ordning i Europaparlamentet och ministerrådet innan det kan träda i kraft.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies