ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Brexit

EU-förberedelserna för hård brexit fortsätter till mars

EU-ländernas förberedelser för en brexit utan avtal måste fortsätta ända in i mars. Först då väntas Europaparlamentet och det brittiska parlamentet genomföra sina slutliga omröstningar om avtalet, som håller på att förhandlas fram.

Det uppgav EU-källor på torsdagen.

"Risken finns ända till i mars att något parlament säger nej, så våra förberedelser måste fortsätta. Vi kommer bara att veta i mars", sade en EU-källa.

EU27 ägnar sig också åt förberedelser för en brexit med avtal, som innebär betydande förändringar.

En EU-källa uppgav dock sig vara "rätt optimistisk" om att EU och Storbritannien når ett avtal i tid inför Storbritanniens utträde den 29 mars.

"Skillnaderna som är kvar nu är inte så stora. Särskilt inte när man tittar på konsekvenserna av alternativet, så är jag rätt optimistisk om en uppgörelse", sade källan.

Förhandlingarna förs nu på tjänstemannanivå mellan EU-kommissionen och Storbritannien. Några möten på chefsförhandlarnivå är inte planerade, men kan arrangeras med mycket kort varsel om en uppgörelse närmar sig.

"Det är som en optisk illusion. Förhandlarna ser ljuset i tunneln, men de vet inte hur långt bort det är", sade en EU-källa.

Ett toppmöte för ledarna för de 27 EU-länderna måste godkänna den preliminära uppgörelsen som nås av chefsförhandlarna. Om detta blir vid det ordinarie toppmötet den 13-14 december eller vid ett extra toppmöte i november är en öppen fråga.

"EU-länderna själva behöver mer än några dagar för att gå igenom avtalet i huvudstäderna efter en preliminär uppgörelse", sade en EU-källa.

Den svåraste frågan att lösa är fortfarande hur man undviker gränskontroller vid gränsen mellan Irland och Nordirland. 

Lösningen som diskuteras är att hela Storbritannien skulle ingå i en tullunion med EU tills ett nytt frihandelsavtal mellan parterna träder i kraft.

Denna lösning skulle både undvika omfattande gränskontroller mellan Irland och Nordirland och samtidigt undvika att Nordirland särbehandlades inom Storbritannien.

Hittills har dock den brittiska sidan varit vag om hur tullunionen ska utformas.

EU27-länderna driver hårt att Storbritannien i så fall inte ska kunna få orättvisa fördelar i konkurrensen med EU genom att dumpning - svagare lagstiftning inom till exempel miljö och sociala regler.

Utöver detta vill EU ha kvar sin reservlösning (backstop) där Nordirlands lagstiftning skulle anpassas till EU:s i den utsträckning som behövs för att undvika omfattande gränskontroller. Det innebär en tullunion mellan endast Nordirland och EU.

Reservlösningen skulle användas om frihandelsavtalet inte undviker gränskontroller.

I slutändan kommer vissa gränskontroller ändå att bli oundvikliga på den irländska ön, även om Nordirland ingår i tullunion med EU. Det gäller till exempel för levande djur och livsmedel.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies