ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Brexit

EU bojkottar brittiska bolag

  • EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker och Storbritanniens premiärminister Theresa May Foto: AP

Redan innan startskottet för brexit-förhandlingarna uppmanar EU-kommissionen till systematisk utfrysning av brittiska bolag. Det framgår av handlingar som läckt till Financial Times.

Höga chefer på EU-kommissionen uppmanar tjänstemän att stänga ute brittiska budgivare från de kontrakt och upphandlingar som EU årligen tecknar för flera miljarder euro.

Förmaningarna framgår av ett intern dokument som Financial Times tagit del av.

Även vid rekryteringen till jobb inom EU-administrationen anmodas tjänstemännen ”beakta” att brittiska sökande inom två år kan betraktas som icke EU-medborgare.

Kommissionens tjänstemän instrueras också att uppmuntra brittiska bolag till flytt av verksamhet till ett annat EU-land, samtidigt som EU-myndigheter bör förbereda sig på att Storbritannien snabbt kan komma att slängas ut från gemensamma databaser för brottsbekämpning och flyktinghantering, skriver FT.

Det interna memot, som undertecknats av några av kommissionens högsta chefer, skickades ut bara en vecka efter att Storbritannien formellt dragit i gång landets EU-utträde genom att regeringen utlöst Artikel 50, enligt FT.

Behöver företaget pengar? Sälj fakturan till bäst pris – jämför här (extern tjänst)

Officiellt har EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker sagt att hanteringen av britternas formella skilsmässoansökan inleds först den 29 april. Då hålls ett nytt EU-toppmöte med Brexitprocessen högst upp på agendan.

Tyck till