Annons

EU ber Turkiet avstå invasion i Syrien

EU:s utrikeschef Federica Mogherini vädjar till Turkiet att inte inleda en militärinsats i områden i nordöstra Syrien som den kurdisk-arabiska alliansen SDF kontrollerar. Även USA har varnat för en intervention.

EU:s utrikeschef Federica Mogherini.
EU:s utrikeschef Federica Mogherini.Foto:Janerik Henriksson/TT

Den USA-ledda militäralliansen mot terrorrörelsen IS har länge stöttat SDF-milisen i kriget mot extremisterna, vilket har bidragit till att IS nedkämpats och drivits bort från stora delar av Syrien.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan meddelade nyligen att landet planerar en militär insats mot kurdisk milis.

Mogherini skriver i ett uttalande att en eventuell turkisk militärinsats i nordöstra Syrien kan underminera den USA-ledda alliansens och SDF:s insatser för att bekämpa IS och riskerar att ytterligare öka instabiliteten i regionen.

Pentagon varnade i onsdags för att varje ensidig militär insats i norra Syrien skulle vara oacceptabel. Oro har uttryckts för att amerikanska styrkor i regionen skulle kunna utsättas för risk vid en turkisk intervention, och att de två Natoländerna kan komma att hamna i skottgluggen för varandra.

SDF domineras av den kurdiska YPG-milisen, som Ankara likställer med den terrorstämplade PKK-gerillan i Turkiet.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?