Annons

EU-basens tal om läget i unionen: Chanserna för brexitavtal minskar var dag

BRYSSEL. För varje dag som går minskar chanserna att EU och Storbritannien kan enas om ett avtal om den framtida relationen. Mycket lite tid återstår.

Det sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i sitt tal i Europaparlamentet på onsdagen om tillståndet i EU.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.Foto:Francisco Seco

”Utträdesavtalet tog tre år att förhandla, ord för ord. Det kan inte ensidigt ändras av Storbritannien. Det är en fråga om lag, förtroende och att handla i god tro”, sade hon.

Övergångsperioden löper ut vid årsskiftet. Brittiske premiärministern vill ha en överenskommelse om den framtida relationen, inklusive handel, före EU-toppmötet den 15-16 oktober. EU har sagt att en överenskommelse behövs före slutet av oktober för att hinna med ratificeringen före nyår.

Ursula von der Leyen hoppades också på bättre relationer med USA, oavsett hur presidentvalet i november går. EU och USA måste samarbeta för att reformera det internationella systemet, bland annat Världshandelsorganisationen, WTO och Världshälsoorganisationen, WHO, sade hon.

När det gäller Ryssland trodde Ursula von der Leyen på att mönstret av förgiftningar och valpåverkan inte kommer att ändras.

”Ingen pipeline kommer att ändra det”, sade hon. Hon syftade på den omstridda gasledningen Nord Stream 2 mellan Ryssland och Tyskland.

Belarus är ett annat område där EU och Ryssland står på olika sidor.

”EU står på det belarusiska folket sida. Valet var varken fritt eller rättvist. Folk borde vara fria att bestämma själva”, sade kommissionsordföranden.

Beträffande Kina sade Ursula von der Leyen att samarbete pågår inom klimatpolitiken, men att förhandlingarna är svåra om rättvis handel.

För att lättare kunna fatta beslut om sanktioner mot länder och anta uttalanden om mänskliga rättigheter bör EU gå från enhällighet till kvalificerad majoritet för sådana beslut, sade hon.

Kommissionen kommer också att lägga förslag om en europeisk Magnitskijlag, som gör det möjligt att neka inresa och beslagta finansiella tillgångar för personer inblandade i brott mot mänskliga rättigheter, sade hon.

I det omfattande talet förespråkade Ursula von der Leyen en stärkning av EU:s hälsopolitik, där EU nu har få befogenheter. Hon förespråkade ökat gemensam biomedicinsk forskning, gemensamma lager av läkemedel och medicinsk utrustning och förstärkning av Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC i Solna och Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA i Amsterdam.

På det ekonomiska området förespråkade hon att lagstadgad minimilön införs för att anställda ska garanteras anständigt betalt. Men hon upprepade sina försäkringar att det också kan ske genom kollektivavtal.

Liksom EU:s finansministrar ansåg hon att det ännu är alltför tidigt att dra tillbaka finanspolitiska stimulanser.

Både valutaunionen och inre marknaden måste fördjupas. Under första halvåret nästa år ska kommissionen lägga fram förslag till en uppdatering av EU:s industripolitik, sade hon.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?