1515

EU-basens tal om läget i unionen: Chanserna för brexitavtal minskar var dag

BRYSSEL. För varje dag som går minskar chanserna att EU och Storbritannien kan enas om ett avtal om den framtida relationen. Mycket lite tid återstår.

Det sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i sitt tal i Europaparlamentet på onsdagen om tillståndet i EU.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.Foto:Francisco Seco

”Utträdesavtalet tog tre år att förhandla, ord för ord. Det kan inte ensidigt ändras av Storbritannien. Det är en fråga om lag, förtroende och att handla i god tro”, sade hon.

Övergångsperioden löper ut vid årsskiftet. Brittiske premiärministern vill ha en överenskommelse om den framtida relationen, inklusive handel, före EU-toppmötet den 15-16 oktober. EU har sagt att en överenskommelse behövs före slutet av oktober för att hinna med ratificeringen före nyår.

Ursula von der Leyen hoppades också på bättre relationer med USA, oavsett hur presidentvalet i november går. EU och USA måste samarbeta för att reformera det internationella systemet, bland annat Världshandelsorganisationen, WTO och Världshälsoorganisationen, WHO, sade hon.

När det gäller Ryssland trodde Ursula von der Leyen på att mönstret av förgiftningar och valpåverkan inte kommer att ändras.

”Ingen pipeline kommer att ändra det”, sade hon. Hon syftade på den omstridda gasledningen Nord Stream 2 mellan Ryssland och Tyskland.

Belarus är ett annat område där EU och Ryssland står på olika sidor.

”EU står på det belarusiska folket sida. Valet var varken fritt eller rättvist. Folk borde vara fria att bestämma själva”, sade kommissionsordföranden.

Beträffande Kina sade Ursula von der Leyen att samarbete pågår inom klimatpolitiken, men att förhandlingarna är svåra om rättvis handel.

För att lättare kunna fatta beslut om sanktioner mot länder och anta uttalanden om mänskliga rättigheter bör EU gå från enhällighet till kvalificerad majoritet för sådana beslut, sade hon.

Kommissionen kommer också att lägga förslag om en europeisk Magnitskijlag, som gör det möjligt att neka inresa och beslagta finansiella tillgångar för personer inblandade i brott mot mänskliga rättigheter, sade hon.

I det omfattande talet förespråkade Ursula von der Leyen en stärkning av EU:s hälsopolitik, där EU nu har få befogenheter. Hon förespråkade ökat gemensam biomedicinsk forskning, gemensamma lager av läkemedel och medicinsk utrustning och förstärkning av Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC i Solna och Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA i Amsterdam.

På det ekonomiska området förespråkade hon att lagstadgad minimilön införs för att anställda ska garanteras anständigt betalt. Men hon upprepade sina försäkringar att det också kan ske genom kollektivavtal.

Liksom EU:s finansministrar ansåg hon att det ännu är alltför tidigt att dra tillbaka finanspolitiska stimulanser.

Både valutaunionen och inre marknaden måste fördjupas. Under första halvåret nästa år ska kommissionen lägga fram förslag till en uppdatering av EU:s industripolitik, sade hon.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?