1515
Annons

EU avfärdar IMF:s krav på fler skuldlättnader för Grekland

EU-kommissionen avfärdade på onsdagen IMF:s omdömning att Grekland behöver ytterligare skuldlättnader på lång sikt.

”IMF har konsekvent haft mer pessimistiska prognoser och tvingats revidera upp dem, också för Grekland”, sade kommissionens taleskvinna Mina Andreeva vid en pressbriefing.

Hon kommenterade IMF:s artikel 4-rapport om Grekland, som offentliggjordes på tisdagen.

Greklands skuldkostnader beräknas bli ohållbara från 2038 på grund av euroländernas krav på högt budgetöverskott, enligt IMF.

”Kommissionen och ECB har sina bedömningar. Våra slutsatser är att skuldlättnaderna som redan givits är tillräckliga. Men vi ska titta på läget 2032”, sade Mina Andreeva.

Den 21-22 juni enades euroländernas finansministrar om ett åtgärdspaket för Grekland, som ska göra det möjligt för landet att lämna sitt krisprogram som planerat den 20 augusti.

Paketet innehöll vissa skuldlättnader, en sista utbetalning av nödlån och ett uppföljningsprogram efter räddningsprogrammet. Grekland åtog sig att ha ett primärt budgetöverskott på 3,5 procent till 2022, och sedan ett genomsnittligt budgetöverskott på 2,2 procent fram till 2060.

IMF-chefen Christine Lagarde deltog i eurogruppens möte den 21-22 juni. Redan då sade hon att IMF anser att Greklands skuld är uthållig på medellång sikt, men att IMF har reservationer på lång sikt.

Under Greklands tredje räddningsprogram - de sista tre åren av totalt åtta med nödlån - deltog IMF genom rådgivning och utvärdering av genomförandet av programmet. Däremot bidrog inte IMF med nödlån.

IMF:s artikel 4-rapport har ansetts viktig när Grekland nu ska börja finansiera sig på öppna marknaden från den 20 augusti.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?