1515

EU är beredda att förbjuda krytpovalutor

BERLIN (Nyhetsbyrån Direkt) Även om EU välkomnar tekniska innovationer och digitaliseringen av finansmarknaden behöver man hitta en balans som skyddar finansiell stabilitet, konsumenter och cybersäkerhet.

Foto:Matt Dunham

I värsta fall kan innovationer, som kryptovalutor, behöva förbjudas.

Det enades EU:s finansministrar om vid ekofinmötet på lördagen.

”Alla på mötet var eniga om att om det blir nödvändigt så får vi till och med förbjuda sådana kryptovalutor”, sade tyske finansministern Olaf Scholz, mötets ordförande, vid en presskonferens efter mötet.

ECB:s vicechef Luis de Guindos höll med.

”Innovation är bra. Men när det gäller kryptovalutor finns en utmaning som måste hanteras. Principen är att vi ska tillämpa samma regler för samma risker”, sade han.

ECB utreder för närvarande frågan om att skapa en elektronisk euro på detaljhandelsnivå, sade han.

Ett annat projekt som ECB driver, sade vice ECB-chefen, är att främja ett alleuropeiskt betalningssystem på konsumentnivå.

Beträffande eurons förstärkning upprepade Luis de Guindos ECB-chefen Christine Lagardes uttalande från i torsdags, att ECB inte har något växelkursmål men att ECB övervakar kursen noga eftersom den är en viktig variabel för att nå prisstabilitetsmålet.

EU får inte hålla tillbaka innovation på finansmarknaden, sade kommissionens vice ordförande för ekonomi Valdis Dombrovskis. Europeiska företag måste kunna växa och konkurrera internationellt.

Digitaliseringen av finanssystemet innebär också en övergång från bankcentrering till plattformscentrering. Insamling av enorma mängder data och bearbetning av dessa data blir allt mer avgörande i konkurrensen.

Viktiga frågor blir då hur standarder sätts, hur marknadskoncentration kan öka och hur personuppgifter skyddas.

”Det handlar om dessa typer av avväganden. Det är mycket 'å ena sidan, å andra sidan'”, sade finansminister Magdalena Andersson till Nyhetsbyrån Direkt.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?