Annons

Ettårshögsta för Rottneros

Massatillverkaren Rottneros steg markant för andra handelsdagen i följd och handlades på måndagen till den högsta kursen på ett år. För storägaren Arctic Paper har köpet av drygt hälften av aktierna i bolaget blivit ett lyckokast.

Svensk skog.
Svensk skog.Bild:TT

Stigande massapriser, gynnsamma valutakursrörelser, effektiviseringar och fjolårets återupptagna utdelning stöder aktien.

Efter ett år med stabila eller lägre massapriser har åtminstone tre stora tillverkare i slutet av 2016 officiellt höjt sina riktpriser i Europa, något som även Rottneros drar nytta av. Till det kommer den svagare kronan och den starkare dollarn, som höjt Rottneros försäljningspriser i kronor räknat rejält.

Under tidigare vd:n Ole Terland genomfördes en omstrukturering och fokusering av verksamheten efter att bolaget varit konkursmässigt. Förändringsarbetet fortsatte under Carl-Johan Jonsson, som dock lämnade Rottneros i november 2014 sedan han och styrelsen konstaterat att de hade "olika syn på ledarskap och organisationsutveckling".

Därefter har Per Lundeen styrt verksamheten fram till i september 2016, då Lennart Eberleh, med ett förflutet på Billerud Korsnäs, tog över. Per Lundeen är nu bolagets ordförande.

För verksamhetsåret 2015 blev utdelningen 0:50 kronor per aktie, sedan ett tidigare förslag om en utdelning på 0:30 kronor kompletterats med en extrautdelning om 0:20 kronor. När detta aviserades stod aktien i drygt 6 kronor, vilket innebar en direktavkastning om cirka 8 procent.

Rottneros var under slutet av 2012 och början 2013 föremål för en bitter budstrid, då Arctic Paper försökte köpa bolaget när aktien handlades kring 2-kronorsnivån. Finansmannen Peter Gyllenhammar och andra storägare motsatte sig budet, som de menade undervärderade bolaget och som de ansåg kom vid fel tillfälle.

Striden slutade med att Arctic Paper fick nöja sig med att bli ägare till 51 procent av Rottneros. Peter Gyllenhammar sålde i ett senare skede sina aktier till betydligt högre kurser.

Rottneros handlades på måndagseftermiddagen till omkring 8:40 kronor, en uppgång med drygt 4 procent för dagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?