1515
Annons

Ett steg närmare konservativ dominans i HD

NEW YORK. 

Donald Trump nominerade som väntat Amy Coney Barrett till Högsta domstolen. 

Hans partikollegor i senaten tar nu vid och väntas godkänna den konservativa domaren redan veckan innan valet, trots högljudda protester från demokraterna.

Som väntat nominerades Amy Coney Barrett till Högsta domstolen.
Som väntat nominerades Amy Coney Barrett till Högsta domstolen.

”Jag är ärad över att få nominera en av vårt lands mest briljanta och begåvade juridiska personer till Högsta domstolen”, sa Donald Trump på lördagen från Vita husets rosenträdgård. Han syftade på Amy Coney Barrett, som han valt som ersättare till Ruth Bader Ginsburg, som nyligen avled. 

48-åriga Amy Coney Barrett var ett väntat val, främst på grund av hennes popularitet bland konservativa grupper. Hon tjänstgör i dag vid en appellationsdomstol i Chicago och tillhör ”originalisterna”, alltså dem som anser att författningen ska tolkas bokstavligt. 

”Jag älskar USA, och jag älskar USA:s konstitution”, sa Amy Coney Barrett från Rosenträdgården inför den jublande publiken, inklusive hennes man och sju barn. 

Frågan går nu över till senaten, som ska fråga ut och sedan rösta om den nya domaren. Processen brukar normalt ta två till tre månader, men Republikanerna har varit tydliga med att man vill godkänna Amy Coney Barrett redan innan valet. 

Partiet har tillräcklig majoritet i senaten för att lyckas på egen hand – ett förhållande som dock kan ändras efter den 3 november. 

”Det borde bli ett enkelt och snabbt godkännande”, sa presidenten under ceremonin, både riktat till domarkandidaten och senatorerna i publiken. 

”Jag är säker på att det kommer bli extremt okontroversiellt.”

Amy Coney Barrett är ett respekterat namn både i Washington DC och inom juridiska kretsar i landet, och få väntar sig att processen kommer att bli något problem i sak. 

Okontroversiellt blir det däremot knappast. Demokraterna är ursinniga över att Republikanerna försöker ersätta Ruth Bader Ginsburg på rekordfart innan valet efter att ha vägrat att acceptera Barack Obamas domarkandidat 2016. Argumentet då var att det var för nära valet – trots att nästan tio månader återstod. 

Bedömare räknar med att processen kan vara klar redan om fyra veckor: veckan innan valet. Därmed skulle den konservativa majoriteten i Högsta domstolen utökas från fem mot fyra till sex mot tre.

I närtid väntar flera viktiga fall för Högsta domstolen. Veckan efter valet ska man exempelvis ta sig an Obamacare, sjukvårdsreformen. Det finns också en risk för att Högsta domstolen kan behöva blandas in efter valet för att reda ut valresultatet, med tanke på presidentens återkommande vägran att lova ett ordnat maktöverlämnande om han förlorar. 

 


Joe Biden tror han kan få igenom delar av reformprogram

USA:s president Joe Biden sade på onsdagen att han tror att han kan få igenom delar av sitt reformprogram, Build Back Better.

Det sade han vid en pressträff enligt CNBC.

Paketet på 1.750 miljarder dollar körde fast i kongressen i december, efter att senator Joe Manchin (Demokrat) sagt att han inte vill stötta det.

Joe Biden tror däremot att delar som klimatåtgärder och utbildning gör barn skulle kunna klubbas, satsningar som omfattar mer än 500 miljarder dollar. 

Vad gäller tullarna på vissa varor från Kina sade han att det är osäkert när de kan lyftas. USA arbetar för att Kina ska uppfylla sina åtaganden i ”fas ett”-handelsavtalet.

”Jag skulle vilja säga att vi är i ett läge där vi kan säga att de levt upp till sina åtaganden, mer än sina åtaganden, att vi kan lyfta något, men vi är inte där ännu”, sade han. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?