1515
Annons

Ett steg närmare för Preem – domstolen säger ja till utbyggnad i Lysekil

Mark- och miljööverdomstolen anser att verksamheten vid Preemraff i Lysekil kan tillåtas.

Yttrandet har nu lämnats in till regeringen som tar beslut i frågan.

Foto:Thomas Johansson/TT
Foto:Björn Larsson Rosvall/TT
Foto:Henrik Montgomery/TT

Mark- och miljööverdomstolen anser att verksamheten vid Preemraff i Lysekil kan tillåtas, meddelar domstolen i ett pressmeddelande.

Yttrandet har nu lämnats in till regeringen.

Domstolen anser inte att den så kallade stoppregeln i miljöbalken kan tillämpas på verksamheten, eftersom den ingår i EU:s handel med utsläppsrätter.

Det finns enligt domstolen inte heller några andra hinder för att tillåta verksamheten. Mark- och miljööverdomstolen föreslår ingen tidsbegränsning av den sökta verksamheten.

Enligt domstolen är koldioxidutsläppen centrala i målet.

”I yttrandet till regeringen bedömer vi sammanfattningsvis att den verksamhet som Preem sökt tillstånd för är tillåtligt”, säger hovrättsrådet Li Brismo på en pressträff.

Enligt Brismo finns i miljöbalken en regel som innebär att verksamheter som ingår i EU:s utsläppshandelssystem för växthusgaser inte kan begränsas.

”Det innebär samtidigt att en central del av den tillståndsprövning som normalt görs enligt miljöbalken har kopplats bort när det gäller koldioxid”, säger hon.

Enligt Mark- och miljööverdomstolen finns övervägande skäl att Preems tillstånd ska gälla tills vidare.

”Vi har inte förordat att man ska ha någon tidsbegränsning. Utan det är regeringen sedan som får titta på frågan”, säger hovrättslagmannen Claes-Göran Sundberg.

Det har, enligt Sundberg, varit ett juridiskt komplicerat fall.

”Det har nog inte ställts på sin spets tidigare som det har gjort i det här målet. Så vi har fått fundera en del på hur de här systemen fungerar gentemot varandra. Vi har fått titta ordentligt på förarbetena.Vi har tittat på den enskilda verksamheten och vilka system och regler som gäller för den enskilda verksamheten”, säger han.

Preems planer på en utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil har utvecklats till en långbänk.  Preem ser den planerade utbyggnaden som en miljösatsning, där man bland annat minskar de globala utsläppen av koldioxid medan miljövänner som Naturskyddsföreningen och Greenpeace vänt sig mot att det lokala utsläppet av koldioxid kan öka med en miljon ton per år efter utbyggnaden.

Tre och ett halvt år efter bolagets ansökan ger nu Mark- och miljööverdomstolen sitt yttrande. Fler turer kan dock vara att vänta. Som Di tidigare har rapporterat är det regeringen som fattar beslut i frågan. 

/Texten uppdateras


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?