1515
Annons

Ett covid-fall i Australien – delstat stängs ned

Akut lockdown har beordrats i storstaden Perth, efter Australiens första nya inrikesfall av covid-19 på två veckor. Skolbarnen får en veckas extra sommarlov.

Foto:Jil Yngland

Från söndagen till på fredag får de 2 miljoner invånarna i Perth bara lämna hemmet med giltiga skäl, exempelvis arbete eller för att handla. Skolornas sommarlov, som egentligen skulle sluta nu, förlängs med en vecka, och restauranger och biografer stängs.

Orsaken är ett enda fall av covid-19, en säkerhetsvakt som testade positivt i lördags. Det är det första fallet av smitta överförd i Australien på två veckor, och det första i Perth på tio månader.

Vakten har jobbat på ett karantänhotell, där inresande till Australien är tvungna att bo isolerade innan de får komma ut i samhället. På dessa hotell förekommer fortfarande regelbundna covid-fall, men de är alltså importerade.

Perth är den dominerande staden i Australiens till ytan största delstat, Western Australia. Fyra av fem invånare i delstaten, som är sex gånger så stor som Sverige, omfattas av nedstängningen.

”Jag förstår att för många delstatsbor kommer detta som en chock”, säger delstatens premiärminister Mark McGowan.

Men han manar alla att följa reglerna.

”Vi får inte glömma hur snabbt detta virus sprider sig”, eller förödelsen det kan orsaka.

Covid-lättnad i megastad där Volvo Cars tillverkar

Från och med måndag släpper den kinesiska mångmiljonstaden Chengdu på de covidrestriktioner som infördes den 1 september. 

Invånare måste dock fortfarande ta ett covid-test varje vecka och uppvisa ett negativt resultat om man vill besöka offentliga byggnader eller åka med stadens kollektivtrafik.

Foto:Karin Olander/TT

Chengdu med 21 miljoner invånare är den största staden i Kina att införa en total nedstängning sedan Shanghai gjorde detsamma tidigare i år. Beskedet betyder nu att till exempel skolor, restauranger och museum kan öppna igen.

Volvo Cars tillverkaren sin bästsäljande modell XC60 i Chengdu, men har sedan tidigare kunnat starta sin produktion igen genom en så kallad fabriksbubbla där de anställda bor på hotell.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera