1515

Ett andra svenskt flygplan skickas till Afghanistaninsats

Svenskar som är fast i Afghanistan kan komma att flygas ur landet på fredagen – och Försvarsmakten har skickat ner ännu ett transportflygplan till närområdet.

Men utrikesminister Ann Linde (S) uppger att det råder stora svårigheter för att ta sig till flygplatsen i Kabul.

Utrikesminister Ann Linde (S).
Utrikesminister Ann Linde (S).Foto:Pontus Lundahl/TT

Försvarsmakten uppger på fredagskvällen att ett ”andra transportflygplan av modellen TP 84 Hercules har nu lyft för insats i Afghanistan”.

Syftet är att stödja ”Migrationsverket och svenska ambassaden i Kabul att evakuera svenska medborgare och tidigare lokalanställda ut ur Afghanistan”, enligt försvaret.

Planet lyfte från Sverige på fredagen. Sedan tidigare finns ytterligare ett Hercules-plan på plats i regionen, berett att flyga in till Kabuls internationella flygplats, skriver Försvarsmakten.

”Vi åker till en flygplats någonstans i närheten. Det ena planet är på väg ner nu, det andra är i området. Det är en pågående operation”, säger Henrik Lundqvist Rådmark vid Försvarsmaktens kommunikationsavdelning, till TT.

Han kan inte gå in på några detaljer, säger han.

”Det är en ganska dynamisk situation där nere. Det går inte att etablera några tidsplaner. Nu jobbar man så fort det går.”

I ett meddelande från utrikesdepartementet (UD), som TT tagit del av, har personer på den så kallade svensklistan, som bett om hjälp att lämna landet, uppmanats att bege sig till flygplatsen under fredagen.

I meddelandet skriver UD att man har information om ett eller flera flyg från Kabul flygplats till Tbilisi i Georgien på fredagen. Det ska enligt meddelandet handla om ett gemensamt nordiskt militärflygplan.

För att kunna resa med flyget krävs ett giltigt svenskt pass.

I meddelandet rekommenderas svenskar att ta sig in på flygplatsen via en viss ingång. Där står också att UD inte kan bistå med transporter till flygplatsen.

”Du måste själv bedöma om det är möjligt att säkert ta dig till flygplatsen från där du befinner dig”, står det i meddelandet TT tagit del av.

Utrikesminister Ann Linde (S) bekräftar på Twitter att UD informerat svenskar om evakuering, samt att ambassaden informerat lokalanställda afghaner om evakuering.

Den så kallade svensklistan omfattar cirka 400 namn. De har hört av sig till UD och begärt om hjälp med att lämna Afghanistan.

Utrikesminister Ann Linde skriver på Twitter:

”Fortsatt råder stora svårigheter med att ta sig till flygplatsen och genom grindarna. Alla länder upplever detta problem och vi arbetar med möjliga lösningar på flygplatsen i samarbete med andra länder.”

Finland har fattat beslut om att skicka soldater till Kabuls flygplats för att säkra landets pågående evakueringsoperation.

Svenska UD har personal på Kabuls flygplats. Enligt utrikesminister Linde har den ”de resurser som behövs” för det fortsatta evakueringsarbetet.

På frågan om Sverige har soldater på flygplatsen svarar en källa på regeringskansliet att ”olika länder har olika sätt att sköta säkerheten”.

Svenska UD har tidigare använt sig av privata säkerhetsföretag i riskzoner, bland annat för att skydda ambassadpersonal. TT har dock inte fått bekräftat att sådan säkerhetspersonal används vid den nu pågående evakueringen.


Innehåll från Stena RecyclingAnnons

Så hjälper Stena Recycling industrin med cirkulära affärslösningar

Förra året utökade Sveriges ledande industriella återvinningsbolag, Stena Recycling, sin verksamhet med den internationella konsultverksamheten Stena Circular Consulting. Med 80 års praktiskt erfarenhet inom återvinning tar Stena Recycling nu nästa steg som den ledande aktören inom cirkulära lösningar.

Vid det här laget har vi lärt oss att vi måste accelerera omställningen till mer hållbara affärslösningar. Smältande isar, höjda havsnivåer och extremväder är bara några av konsekvenserna om vi inte får ner utsläppen. Trots denna kunskap visar data att det går för långsamt. Mats Linder är ny i rollen som Head of Circular Consulting på Stena Recycling Sverige och har lång erfarenhet av att jobba med cirkulär ekonomi. Han menar att vi som land, samhälle och industri har stora möjligheter att samarbeta för att ställa om mot cirkulär ekonomi och trappa upp kampen mot de stigande temperaturerna. 

– Rapporter visar att vi håller på att missa Parisavtalet. För att vända utvecklingen räcker det inte att bara effektivisera den befintliga verksamheten – vi måste utmana vårt nuvarande sätt att tillverka, sälja och använda produkter. Att möta behoven av att anpassa produkter och processer, men också användningen av dessa kommer vara värdeskapande för ett företag som vill framtidssäkra sin verksamhet, säger Mats Linder.

– Satsningen Stena Circular Consulting ligger helt rätt i tiden. Med Mats och hela det team vi rekryterat har vi rätt kompetens på plats, och vi väljer att satsa för att vara med och leda utvecklingen. Det kommer inte räcka enbart med teori och kunskap, vi måste ta det ett steg längre och skapa konkreta resultat. Som norra Europas ledande återvinningsbolag sitter vi på en position med både teori och praktik under samma tak. Den positionen gör oss unik och ger oss möjlighet att skapa cirkulära lösningar tillsammans med våra kunder, säger Mattias Nilsson, Sales & Marketing Director på Stena Recycling Sverige.

Bred produktportfölj och praktisk kunskap

 Med Stena Circular Consulting som partner får man hjälp att planera och driva sitt företags utveckling mot en cirkulär ekonomi. De olika tjänsterna Stena Circular Consulting erbjuder omfattar bland annat områden som strategiutveckling med fokus på att skapa nya samarbeten i värdekedjan, process- och produktdesign, optimering av återvinning - inklusive avfallsminimering och återanvändning, samt utveckling av cirkulära affärsmodeller. 

–  Den 80 år långa erfarenheten som återvinnare har resulterat i en omfattande kunskap om återvinning av alla olika materialslag. Framförallt har vi omfattande erfarenhet av produktion och infrastruktur kring återvinning, samt hur olika materials egenskaper och sammanfogningstekniker påverkar möjligheten till återvinning. I Halmstad på Stena Nordic Recycling Centre finns både processerna och möjligheten att testa på plats. När vi tar med oss kunder dit och kombinerar teori och praktik brukar resultaten bli mycket talande, säger Mattias Nilsson.

– Vi har en mycket bred produktportfölj och kan hjälpa till på många olika sätt. Till exempel kan vi genomlysa en specifik produkt för att se hur man kan designa för att hålla längre, eventuellt återanvändas och slutligen maximera återvinningen. Vi kan titta på affärsmodeller och analysera på vilket sätt en produkt kan säljas som tjänst – allt för att öka värdeskapandet, säger Mats Linder. 

Värdeskapande verksamhet

 Genom att satsa på en cirkulär ekonomi blir ditt företag mer lönsamt, konkurrenskraftigt och attraktivt för befintliga och potentiella intressenter. Stena Recyclings målsättning framgent är att fortsätta hjälpa företag i deras utveckling mot cirkularitet och bredda Circular Consulting ytterligare, både i Sverige och utomlands.

– När vi som företag om fem år tittar tillbaka vill vi kunna se att vi verkligen har varit en positiv kraft för att driva förändringen mot en mer cirkulär ekonomi, avslutar Mats Linder

Upptäck mer av Stena Circular Consulting

Om Stena Recycling

Stena Recycling är Sveriges ledande återvinningsbolag och en helhetspartner för att utveckla hållbara lösningar inom alla typer av verksamheter. Med 1 600 engagerade medarbetare och 90 anläggningar över hela landet skapar vi långsiktiga lösningar varje dag för såväl kunder som för samhället i stort. Stena Recycling finns förutom i Sverige även i Norge, Danmark, Finland, Polen, Tyskland och Italien.

 

Mer från Stena Recycling

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Stena Recycling och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?