1515

Etiopien öppnar för investerare

Etiopiens besked att landet är berett att sälja andelar i statliga bolag öppnar för investerare att få tillträdde till en av världens största, orörda marknader. Samtidigt genomför regimen politiska reformer och sänder fredstrevare till grannlandet Eritrea.

Foto:Xaume Olleros

Det framgångsrika flygbolaget Ethiopian Airlines och landets telekom- och energibolag är några av de statliga monopol som nu blir tillgängliga för inhemska och utländska investerare, enligt det styrande partiet EPRDF. Beskedet är en klar signal från premiärministern Abiye Ahmed, som kom till makten i april efter att ha utlovat en "ny politisk start".

”Det här nya ekonomiska beslutet kommer att ge oss möjlighet att få bukt med den utbredda arbetslösheten, minska bristen på utländsk valuta och reducera bristande marknadstransaktioner”, sade Abiye Ahmed på onsdagen.

Samtidigt varnar han för att om inte åtgärderna genomförs på rätt sätt kan det leda till en "återupprepning av det genomgripande rofferi som man kan se i många andra afrikanska länder och ett fördärv av Etiopiens välstånd".

Men trots att Etiopien och dess omkring 100 miljoner invånare har Afrikas snabbast växande ekonomi är reformerna nödvändiga, anser analytiker. Den statligt styrda ekonomin och de enorma investeringar som gjorts i infrastrukturprojekt har dränerat landet på kapital och inte lämnat något över till lokalt företagande.

”Premiärminister Abiye Ahmed förstår att Etiopien har ryggen mot väggen, för en modell där staten är huvudsaklig låntagare, borgenär och investerare fungerar inte längre”, säger Aly-Khan Satchu, en oberoende finansanalytiker i Nairobi.

Men den politiska vändningen i Etiopien gäller inte enbart ekonomin. Sedan Abiye Ahmed kom till makten har politiska fångar släppts och i tisdags godkände parlamentet regeringens beslut att upphäva det sex månader långa uppehållstillståndet två månader tidigare än planerat.

EPRDF uppgav också i tisdags att Etiopien är berett att "fullt ut acceptera och införa" det fredsavtal som man kom överens om med grannlandet Eritrea efter kriget 1998–2000. Länderna har haft en långdragen konflikt kring gränsstaden Badme som tillföll Eritrea av en FN-stödd kommission.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?