1515
Annons
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Etikettbolag stänger fabrik i Åstorp – 80 anställda berörs

Det förlusttyngda etikettbolaget Märkas bommar igen sin fabrik i Åstorp. Företagets nya ägare ska istället flytta verksamheten till anläggningar på andra orter i bland annat Skåne. Det är oklart hur många av de cirka 80 anställda i Åstorpsfabriken som kommer att erbjudas omplacering.

Märkas fabrik i Åstorp.
Märkas fabrik i Åstorp.Foto:Birgitta Johansson/HD

Bland allmänheten är Märkas AB kanske mer känt som Strålfors som anläggningen i Åstorp tillhörde i många år, med tillverkning och försäljning av självhäftande etiketter. Bolaget grundades redan 1967 och har idag produktleveranser till kunder i flera länder, framför allt i Norden.

Men efter över 50 års verksamhet är det snart slutklistrat i Åstorpsfabriken, det har den nya ägaren beslutat.

Det var i slutet av september i år som den dåvarande ägaren, Varbergsföretaget Eson-Pac, sålde Märkas till den börsnoterade industrigruppen Volati som nu förbereder en nedläggning av Åstorpsfabriken. Rörelsen har dragits med förluster i flera år och produktionsanläggningen på cirka 8000 kvadratmeter anses vara för stor och kostsam i förhållande till omsättningen som i fjol uppgick till 168 miljoner kronor.

”En förutsättning för att kunna få lönsamhet i den kvarvarande verksamheten i Åstorp är att inte sitta kvar i anläggningen. Man har också haft lika många tjänstemän som produktionsanställda, vilket är en omöjlig ekvation i tryckeribranschen”, säger Nicklas Margård, chef för Volatis affärsområde Industri där nu Märkas ingår.

För Åstorp som ort  är Märkas kommande sorti ett ovälkommet besked. De senaste åren har flera företag i kommunen antingen bommat igen eller bantat sina verksamheter. För två år sedan lades kakbolaget Godbiten ner, och fjolårets varsel hos Jeld-Wen var bara en i raden av dörrföretagets nedskärningar genom åren. Lägg därtill de 50-talet Hyllingeanställda som City Gross varslade i fjol, och det intilliggande köpcentret Familia som sakta men säkert har utarmats på butiker och kunder.

När Volati köpte Märkas jobbade cirka 80 personer i Åstorpsfabriken. Enligt Nicklas Margård hade den tidigare ägaren då redan gjort en del effektiviseringar som innebar att elva personer fick lämna företaget. Vid sidan av den långvariga obalansen i Åstorpsproduktionen kastar han också ljus på andra utmaningar som hämmat försäljningen.

”Märkas har haft en stor exponering mot bland annat bilindustrin och detaljhandel, där en del kunder har tagit mycket stryk i pandemin”, säger Nicklas Margård.

I Volatis affärsområde Industri  finns sedan tidigare även bolagen Ettiketto i Malmö och Åtvidaberg, med cirka 100 respektive 30 anställda. I samma portfölj ingår dessutom etikettproducenten Beneli i Helsingborg med ett 50-tal anställda, som Volati köpte så sent som i somras. Industrigruppens plan är att dessa tre anläggningar ska ta över delar av personalstyrkan från Åstorpsverksamheten.

”Vi kommer att ta hand om alla volymer i Åstorp och företagets kunder runt om i världen, och flytta maskiner till Malmö, Helsingborg och Åtvidaberg. Sedan ska vi också ta hand om så många anställda som vi kan”, säger Nicklas Margård som inte kan svara på hur många av de anställda i Åstorp som kommer att erbjudas omplacering:

”Vi har sagt att förändringen ska vara klar inom två år, så vi har ganska gott om tid på oss att göra en bra analys av situationen, det är inget vi vill stressa fram. Men inställningen är att ta hand om så många vi kan.”

Den förhoppningen fick också de berörda fackförbunden tidigt besked om i samband med Volatis övertagande. I nuläget har företaget dock inte lagt något varsel för personalstyrkan i Åstorp, som bland andra omfattar 33 medlemmar hos fackförbundet GS som organiserar anställda inom skogsbruk, träindustri, tryckerier och grafiska företag.

”I nuläget rullar det mesta på som vanligt. Samtidigt tittar man ju över verksamheten för att ta reda på vilka delar som passar in på annat håll, säger Anders Karlsson, ombudsman på GS-facket.

Oavsett vad resultatet blir av den kommande analysen om övertalighet är Anders Karlsson nöjd med Volatis ambition om att behålla flera jobb.

”Som jag förstår det hela kommer väldigt många anställda att få plats på andra enheter inom företaget. På så vis är jag glad för att arbetstillfällen inte går upp i rök eller försvinner utomlands.”


Fonder dumpar Autoliv – Robur storsäljare: ”Misstroendet är kompakt"

Autoliv, med ordförande Jan Carlson och vd Mikael Bratt, pressas av att svenska institutionella ägare överger aktien. 

Fondjätten Robur har i år storsålt i bilsäkerhetsjätten.

Henrietta Theorell, förvaltare på Robur, förklarar varför hon är tveksam till Autoliv-aktien.
Henrietta Theorell, förvaltare på Robur, förklarar varför hon är tveksam till Autoliv-aktien.Foto:DiTV/ Autoliv

Sedan årsskiftet har svenska institutioner nettosålt närmar 3 miljoner Autoliv-aktier, vilket motsvarar nära 3 procent av kapitalet, enligt ägardatatjänsten Holdings. De största försäljningarna står storbanken Swedbanks fondbolag Robur för. Robur är Stockholmsbörsens femte tyngsta ägare och ägde vid årsskiftet 5,5 procent av Autoliv, där Jan Carlson är ordförande och Mikael Bratt vd.

Sedan dess har fondjätten sålt knappt 40 procent av Autoliv-innehavet och äger nu 3,3 procent av bolaget, enligt Holdings. Efter försäljningarna är Småbolagsfond Sverige den Roburfond som har störst ägande i Autoliv. Även småbolagsfonden har minskat sitt innehav med en femtedel men äger fortfarande nästan 0,7 procent av Autoliv. 

”Aktien har väldigt låga värderingar och därför ligger jag kvar, men det är klart att det är rationellt att känna viss tveksamhet inför aktien”, säger förvaltaren Henrietta Theorell, som även är Roburs aktiechef för svenska och nordiska aktier.

Varför är tveksamhet till Autoliv-aktien rationellt? 
”Den svaga kvartalsrapporten implicerar att allt måste ordna sig under resten av året för att de ska möta guidance. Med tanke på hur skakigt det har varit motiverar det viss försiktighet.”

Vad säger du om Autolivs pricing power?  
”Den är ett mysterium. De har uppenbart ett så attraktivt produkterbjudande att man kan ta hälften av orderingången. Det borde gå hand i hand med att man kan ta ut bättre marginaler.” 

För ett år sedan pekade Henrietta Theorell ut Autoliv som en intressant aktie i Di TV.  Bolagets ”enorma” marknadsandel gav stor potential i aktien, sa hon då. 

”Autolivs skördeperiod förskjuts ständigt framåt och det är en källa till frustration, men man måste vara väldigt pessimistisk för att tro att det aldrig löser sig med komponentbristen och då har de ju den här starka orderingången att se fram emot”, säger hon.

Vad skulle krävas för att du ska trycka på köpknappen igen?
”Värderingen är låg och intjäningen finns där framme. Men misstroendet är kompakt och då sitter jag still i båten.”

Ett annat fondbolag som dumpat Autoliv-aktier är Didner & Gerge. Enligt Holdings byggde Didner & Gerges aktiefond ifjol upp en post i bilsäkerhetsjätten på som mest 1,3 procent av kapitalet vilket gjorde fonden till Autolivs tolfte största ägare. Under 2022 har fonden helt lämnat ägarlistan.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?