1515

ESV: Miljardöverskott i budgetsaldo

Ekonomistyrningsverket, ESV, bedömer att statens budgetsaldo visar ett överskott på 38 miljarder kronor i år och ett överskott på 33 miljarder kronor nästa år.

Det skriver ESV i en budgetprognos.

Finansminister Magdalena Andersson.
Finansminister Magdalena Andersson.Bild:TT

I den senaste prognosen, i juni, räknade ESV med ett budgetsaldo på 20 miljarder kronor i år och 20 miljarder kronor 2018.

Riksgälden räknade i sin prognos den 21 juni med ett budgetsaldo på minus 17 miljarder kronor i år och plus 124 miljarder kronor 2018.

Det offentliga finansiella sparandet väntas visa ett överskott på 1,2 procent av BNP i år och 0,9 procent nästa år.

ESV slår fast att överskotten 2016-2018 i hög grad bottnar i den starka konjunkturen, vilket bekräftas av att det beräknade konjunkturjusterade sparandet dessa år är betydligt svagare än det faktiska.

Sparandet skulle, mot bakgrund av den starka konjunkturen, därmed behöva vara högre för att klara det nuvarande överskottsmålet på 1 procent av BNP, enligt ESV.

ESV:s prognos visar på en fortsatt hög BNP-tillväxt i år och starkt ökande skatteintäkter. Samtidigt ökar utgifterna, men utgiftstaket klaras med god marginal.

Från och med nästa år avtar dock tillväxttakten i ekonomin, och arbetslösheten ökar från och med 2019. Som lägst når arbetslösheten 6,5 procent nästa år.

"Den offentliga sektorns skatteintäkter ökar starkt i år, men betydligt svagare än förra året. Inbromsningen beror främst på att skattehöjningarna är lägre. Dessutom ökar kapitalskatterna bara marginellt, främst till följd av att hushållens kapitalvinster sjunker", skriver ESV.

ESV noterar att utgifterna för flyktingmottagande är kvar på en hög nivå i år, men sjunker kraftigt från och med 2018.

Samtidigt bidrar tidigare satsningar på bland annat utbildning och kommunikationer samt den blocköverskridande uppgörelsen om höjda anslag till försvaret till att öka utgifterna i år och nästa år.

Utgifterna för sjukpenning minskar i år och nästa år efter att ha ökat under de senaste sju åren. Inom arbetsmarknadsområdet ligger utgifterna på i stort sett samma nivå under hela prognosperioden.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?