1515

Estland sätter käppar i hjulet för Kina-stödd tunnel till Finland

Estland sätter stopp för bygget av världens längsta undervattenstunnel i Finska viken med hänvisning till bland annat nationell säkerhet. Projektet stöds av kinesiska Touchstone Capital. Det rapporterar Bloomberg.

Estlands premiärminister Jüri Ratas.
Estlands premiärminister Jüri Ratas.Foto:Francisco Seco

Bakom projektet står den finländska entreprenören Peter Vesterbacka som lovats ett stöd om 17 miljarder dollar från kinesiska Touchstone Capital för att bygga en tågförbindelse mellan Helsingfors och Tallinn. 

Projektet ska därmed omfatta en undervattenstunnel i Finska viken som sträcker sig omkring 100 kilometer och kräva att minst en artificiell ö konstrueras, rapporterar Bloomberg.

Den estniska regeringen avslog i veckan en ansökan från Peter Vesterbackas byggbolag, Finest Bay Area Development, att genomföra en miljökonsekvensstudie av projektet. Den estniska underrättelsetjänsten har tidigare varnat för ”den potentiella användningen av Kinas utländska investeringar för politiska ändamål”, enligt Bloomberg.  

Estland ska dock vara villigt att stödja projektet, men med vissa motkrav.

”Det ska vara i regi av båda ländernas finansdepartement, något som vi pratat om med våra finländska kollegor”, sade Estlands premiärminister Jüri Ratas. 

Men Finland har inga planer på att ge finansiellt stöd till projektet, enligt Sabina Lindström på kommunikations- och transportministeriet, skriver Bloomberg.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?