Annons

Essitys vd om sparandet: Bäst att agera snabbt och kraftfullt

Hygienkoncernen Essity backar på börsen efter beskedet att man inleder ett nytt sparprogram.

”Råvarupriserna har fortsatt upp under mycket lång tid, till högre nivåer än någonsin förr, och vi ser ingen avmattning i närtid”, säger vd:n Magnus Groth i Di TV.

Vd Magnus Groth.
Vd Magnus Groth.Foto:Oskar Omne

Essity ESSITY B +0,83% Dagens utveckling -aktien sjunker med nästan 4 procent vid 13.30-tiden på fredagen. Skälet är det sparprogram som presenterades på morgonen, som ska ge besparingar om 800 miljoner kronor om året, med full effekt från slutet av 2019.

Vd:n Magnus Groth betonar att bolaget har gjort "väldigt mycket" för att väga upp för råvarupriserna, som tyngde marginalen med 4 procent i andra kvartalet.

”Vi uppvägde mer än 3 procent. Men sedan dess, i tredje kvartalet, har råvaru- och energipriser fortsatt upp i hög takt. På lång sikt kommer alla våra åtgärder att räcka, men vi behöver göra mer på kort sikt – även under nästa år. Därför har vi lanserat besparingsprogrammet”, säger han i Di TV.

Magnus Groth vill inte spekulera i huruvida massa- och energipriserna kommer att bestå på dagens höga nivåer.

”Massapriserna, och även kostnader för de oljebaserade produkterna i våra personliga hygienprodukter, har fortsatt upp under mycket lång tid – till högre nivåer än någonsin förr, och vi ser ingen avmattning i närtid. Då är det bäst att agera snabbt och kraftfullt.”

Att priserna ska accelerera ser han dock inte framför sig.

”Nej, det vi har sett under kvartalet är stigande oljebaserade priser och energipriser, framför allt. Massapriserna har stabiliserats, men vi har ändå haft viss negativ påverkan framför allt på tillväxtmarknaderna, då vi köper massan i dollar och valutorna där har försvagats mot dollarn.”

Essity-vd:n slår även fast att den rådande situationen inte är en baksida av SCA-uppdelningen.

”Vi köper mindre än 5 procent av vår massa från SCA, och 95 procent från andra källor. Jag tycker att vi har full flexibilitet att genomföra våra visioner och utföra våra strategier”, säger Magnus Groth, och fortsätter:

”Anledningen till att vi gör det här nu är ju inte bara för att spara pengar under kort sikt under nästa år, utan även för att stärka vår konkurrenskraft långsiktigt.”

De första effekterna av det nya programmet väntas under första halvåret 2019, säger vd:n.

”Det här är ett tillkommande program utöver de pågående och löpande effektiviseringsprogram vi har.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?