1515
Annons

Essity ska börja tillverka ansiktsmasker

Hygienjätten Essity planerar att ställa om delar av produktionen och börja tillverka munskydd. En av bolagets fabriker i Sverige kan vara startklar inom de närmaste veckorna. Samtidigt donerar bolaget miljoner till WHO:s pandemiarbete. 

Foto:Essity

Under den pågående coronakrisen har munskydd och ansiktsmasker blivit en bristvara. För att hjälpa sjukvården, som är i stort behov av den här typen av skyddsutrustning, arbetar hygienbolaget Essity nu med att ställa om delar av produktionen och börja tillverka munskydd. 

”Bland de saker som världen är i stort behov av just nu är skyddsutrustning, handsprit och tvål. De två sistnämnda arbetar vi redan med via vårt varumärke Tork, där vi har bedrivit informationsprogram för att man ska tvätta händerna ordentligt i åratal. Men vi vill också bidra till samhället på fler sätt i det här läget, och då har vi tittat på att börja producera munskydd”, säger Joséphine Edwall Björklund, kommunikationsdirektör på Essity. 

Sjukvården kommer att ha högsta prioritet när Essity kommer igång med tillverkningen, men att ställa om produktionen är ingenting man gör i en handvändning. 

De senaste veckorna har hygienjätten arbetat intensivt med att undersöka hur snabbt tillverkningen kan vara igång. I ett första läge har det handlat om att identifiera var tillverkningen av munskydd skulle kunna ske. Där har Essitys fabrik i Mölnlycke, som i dag bland annat tillverkar mjuka tvättlappar som till exempel används i äldrevården, kommit upp som ett starkt alternativ. 

”Det har handlat om att hitta var vi redan har produktion av den typen av material som används till ansiktsmasker och munskydd. Där tittar vi också på en fabrik i Slovakien, Men Sverige ligger bra till då vi har en bra dialog med myndigheterna.”

När tror ni att produktionen kommer igång?
”Vi kan inte lova någonting, men vi hoppas att den första fabriken är igång inom några veckor. Sedan ska vi titta på om vi kan ta det till andra fabriker.” 

För att ytterligare stötta kampen mot corona gör Essity också en donation på motsvarande 2 miljoner svenska kronor till United Nations Foundation, som man sedan tidigare har ett samarbete med. Just nu samlar stiftelsen in pengar till Världshälsoorganisationen, WHO:s, initiativ Covid 19 Solidarity Response Fund, som bland annat verkar för att skynda på vaccinutvecklingen och skydda sjuk- och hälsovårdspersonal. 

”Vi brinner för att bidra till bättre hälsa och hygien, det är någonting vi predikat länge, och kommer att fortsätta göra även efter corona. I den värld vi lever i nu är det extraviktigt att alla bidrar och stöttar varandra. ”

Essity har de senaste veckorna arbetat för högtryck när världen bunkrat toalettpapper. Bolaget har tidigare meddelat att det inte finns någon risk för toalettpappersbrist. 

Innehåll från CuebidAnnons

Företagen behöver stå bättre rustade inför det ökade cyberhotet

Idag kan alla företag räkna med att utsättas för försök till dataintrång. Hoten förändras ständigt, samtidigt som många verksamheter inte har resurser nog att identifiera ett säkerhetsintrång. Cuebid hjälper företag att undvika mardrömmen att obehöriga kommer in i systemen.

Dataintrång är en attraktiv marknad för cyberbrottslingar. Riskerna är låga, vinsterna goda och motståndet minimalt. Oftast behövs det inte mer än ett användarkonto för att kunna orsaka ett företag stor skada.

– Utsätts man för en attack kan det få en mängd olika konsekvenser. Hela verksamheten kan stängas ner eller information manipuleras på olika sätt. Ofta ställs företagen inför två val – att betala eller lösa det på annat sätt – och oavsett vilket blir det ofta väldigt kostsamt, förklarar Niklas Dahl, vd Cuebid Väst.

Tiden viktig vid intrång

Ju tidigare intrånget uppmärksammas ju större chans att minska skadorna.

– Många attacker sker i samband med högtider då företagen har stängt eller minskad bemanning, förklarar Niklas.

IT-miljöerna har växt snabbt och många företag saknar både resurser i form av tid men även kunskapen som krävs för att hitta intrång och hantera dem snabbt. 

– Det är inte så konstigt att många företag känner en oro och en ovisshet inför hoten om dataintrång. Hoten förändras ständigt och blir fler och fler, menar Niklas.

Övervakning dygnet runt

Genom att vända sig till en extern expert kan man få hjälp att implementera avancerade lager av säkerhetsmekanismer som hela tiden anpassar sig för att hantera det föränderliga hotlandskapet. 

– Vi erbjuder kontinuerlig säkerhetsövervakning, dygnet runt, varje dag året om. Våra algoritmer upptäcker oväntade händelser och kan direkt gå in och isolera problemet så att det inte fortsätter att sprida sig, berättar Thomas Hedströmmer, Cuebidkoncernens säkerhetsarkitekt. 

Varje larm eller åtgärd hanteras av erfarna säkerhetsanalytiker. Det utsatta företaget kontaktas efter en förutbestämd rutin och kan själva bestämma hur de vill gå vidare. Cuebid tar ansvar för att övervaka och kontrollera om något sker och kan agera direkt och på så sätt minimera skadan. 

– Våra kunder kan sova bättre om natten när de vet vi ständigt är där och skyddar verksamheten, säger Thomas Hedströmmer.

Testa säkerheten i din IT-Infrastruktur genom vårt pentest 

Utbildning av anställda en viktig del

Att utbilda sin personal i IT-säkerhet är en annan viktig del. Majoriteten av attackerna initieras av medarbetarna när de till exempel klickar på en länk i ett e-postmeddelande. På Cuebid har man utvecklat en plattform med flera korta utbildningstillfällen.

– Utbildningsplattformen är ett starkt kompletterande erbjudande till våra övriga säkerhetslösningar. Är de anställda uppmärksamma och medvetna om vilka risker som finns stärker det hela företagets it-säkerhet. avslutar Johan Malmberg, koncern-vd Cuebid.

Analyser er IT-miljö med oss

Om Cuebid: 

Sedan 2009 har Cuebid hjälpt över 500 svenska företag att undvika mardrömmen att få ett IT-intrång. Vi är en tjänsteleverantör inom cybersäkerhet, kommunikation, datacenter och molnlösningar.

Läs mer om Cuebid här! 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Cuebid och ej en artikel av Dagens industri

65 miljoner drabbas av nedstängningar i Kina

Över 65 miljoner i Kina omfattas just nu av nedstängningar på grund av covid-19.

Runt om i landet har 33 städer, inklusive sju provinshuvudstäder, mer eller mindre stängt ned, enligt den kinesiska tidningen Caixin.

Foto:Ng Han Guan

I staden Chengdu får majoriteten av de 21 miljoner invånarna inte lämna sina bostäder på grund av en nedstängning. Men för runt en miljon personer som bor i områden i stadens södra delar har nedstängningen nu släppts.

Det har rapporterats om virusutbrott i över 100 städer i Kina, den högsta siffran sedan början av pandemin tidigt 2020.

Enligt de kinesiska myndigheterna registrerades över 1.500 nya coronafall det senaste dygnet.

De hårda coronarestriktionerna i Kina har kraftigt påverkat landets ekonomi, resandet och samhället i stort. Men enligt Kinas styrande kommunistparti är åtgärderna nödvändiga för att förhindra en bredare spridning av viruset.

Rädslan för att bli fast i en nedstängning eller tvingas till en karantän efter att ha varit i närheten av en person som testat positivt för covid-19 har haft stor påverkan på människors arbete, umgänge och resvanor.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera