Annons

Essity ska börja tillverka ansiktsmasker

Hygienjätten Essity planerar att ställa om delar av produktionen och börja tillverka munskydd. En av bolagets fabriker i Sverige kan vara startklar inom de närmaste veckorna. Samtidigt donerar bolaget miljoner till WHO:s pandemiarbete. 

Foto:Essity

Under den pågående coronakrisen har munskydd och ansiktsmasker blivit en bristvara. För att hjälpa sjukvården, som är i stort behov av den här typen av skyddsutrustning, arbetar hygienbolaget Essity nu med att ställa om delar av produktionen och börja tillverka munskydd. 

”Bland de saker som världen är i stort behov av just nu är skyddsutrustning, handsprit och tvål. De två sistnämnda arbetar vi redan med via vårt varumärke Tork, där vi har bedrivit informationsprogram för att man ska tvätta händerna ordentligt i åratal. Men vi vill också bidra till samhället på fler sätt i det här läget, och då har vi tittat på att börja producera munskydd”, säger Joséphine Edwall Björklund, kommunikationsdirektör på Essity. 

Sjukvården kommer att ha högsta prioritet när Essity kommer igång med tillverkningen, men att ställa om produktionen är ingenting man gör i en handvändning. 

De senaste veckorna har hygienjätten arbetat intensivt med att undersöka hur snabbt tillverkningen kan vara igång. I ett första läge har det handlat om att identifiera var tillverkningen av munskydd skulle kunna ske. Där har Essitys fabrik i Mölnlycke, som i dag bland annat tillverkar mjuka tvättlappar som till exempel används i äldrevården, kommit upp som ett starkt alternativ. 

”Det har handlat om att hitta var vi redan har produktion av den typen av material som används till ansiktsmasker och munskydd. Där tittar vi också på en fabrik i Slovakien, Men Sverige ligger bra till då vi har en bra dialog med myndigheterna.”

När tror ni att produktionen kommer igång?
”Vi kan inte lova någonting, men vi hoppas att den första fabriken är igång inom några veckor. Sedan ska vi titta på om vi kan ta det till andra fabriker.” 

För att ytterligare stötta kampen mot corona gör Essity också en donation på motsvarande 2 miljoner svenska kronor till United Nations Foundation, som man sedan tidigare har ett samarbete med. Just nu samlar stiftelsen in pengar till Världshälsoorganisationen, WHO:s, initiativ Covid 19 Solidarity Response Fund, som bland annat verkar för att skynda på vaccinutvecklingen och skydda sjuk- och hälsovårdspersonal. 

”Vi brinner för att bidra till bättre hälsa och hygien, det är någonting vi predikat länge, och kommer att fortsätta göra även efter corona. I den värld vi lever i nu är det extraviktigt att alla bidrar och stöttar varandra. ”

Essity har de senaste veckorna arbetat för högtryck när världen bunkrat toalettpapper. Bolaget har tidigare meddelat att det inte finns någon risk för toalettpappersbrist. 


Innehåll från GoCo Development Annons

Innovationskluster inom hälsa i Mölndal tar form

Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.
Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.

I januari tidigare i år togs det första spadtaget för det som ska bli GoCo Health Innovation City i Mölndal – ett innovationskluster vars huvudsyfte är att driva innovation inom hälsa och skapa ett bättre liv för människor. 

Det började med att AstraZeneca hade markyta som bolaget inte behövde för sin egen expansion. Istället för att exempelvis bygga logistik- och lagerlokaler vände man sig till stadsutvecklingsbolaget Next Step Group och fastighetsbolaget Vectura, som i sin tur skapade en joint venture: GoCo Development AB.

- Mölndal har många ledande aktörer inom life science och i närområdet finns redan etablerade hälsoföretag som AstraZeneca och Essity, så vi har redan en bra grund att stå på, säger Peder Wahlgren, vd på GoCo Development.

”För att vi ska nå målet krävs en bra mix av aktörer”

Målet med GoCo Health Innovation City är att driva innovation inom hälsa och i slutändan skapa ett bättre liv för människor. Det är GoCo Developments uppgift att driva projektet och skapa en attraktiv stadsdel tillsammans med olika aktörer och verksamheter. 

- För att klustret ska bli levande krävs en bra mix av aktörer. Utveckling kring nya innovationer har blivit alltmer komplex och kräver många kompetenser. Istället för att skapa allt själva, kan det vara enklare och bättre att liera sig med mindre företag som är mer agila. Vi vill att innovationsklustret ska vara som ett knytkalas – man tar med det man själv gillar och testar något nytt, säger Peder Wahlgren och fortsätter:

- Men stadsdelen ska inte bara huseras av life science-företag, utan vi vill också ha hit Chalmers och Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen, it-företag och staten i form av exempelvis RISE. Vi ska också bygga hotell, äldreboende och trygghetsboende. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om GoCo Health Innovation City 

Det första bolaget flyttar in hösten 2021 

I januari togs det första spadtaget, efter att detaljplanen på 100 000 kvadratmeter byggrätt blivit godkänd. Först ut är en toppmodern laboratoriebyggnad för det japanska cancerdiagnostikbolaget Fujirebo. Inflyttning sker under hösten 2021. 

- Parallellt ska vi påbörja byggnationen av vår signaturbyggnad – The House – efter semestern. Det är en 21 000 kvadratmeter stor byggnad som representerar mycket av vad vi vill uppnå med GoCo Health Innovation City. The House ska främja naturliga möten över kontorsgränserna där samarbeten och kunskapsutbyten ska frodas, säger Peder Wahlgren. 

Trots den rådande coronakrisen, har GoCo Development fortsatt drivit projektet framåt och rekryterat personal. 

- Vissa bolag har varit avvaktande, men vi fortsätter i den förutbestämda produktionstakten med övertygelsen att innovationsklustret är mer relevant än någonsin. Om det är något som pandemin har lärt oss, är det vikten av samarbete – både nationellt och internationellt, avslutar Peder Wahlgren.

Fakta GoCo Health Innovation City

* GoCo Health Innovation City ska bli Sveriges största life science-kluster.

* 100 000 kvadratmeter utvecklas i anslutning till AstraZenecas anläggning i Mölndal.

* Inom fem till åtta år ska klustret bestå av 350 stora och små företag, forskare och studenter.

* En satsning på 3,5 miljarder.

* Bakom satsningen står Next Step Group, Vectura Fastigheter och AstraZeneca.

EXTERN LÄNK: Läs mer på www.goco.se 

Mer från GoCo Development

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GoCo Development och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?