1515

Essity ska börja tillverka ansiktsmasker

Hygienjätten Essity planerar att ställa om delar av produktionen och börja tillverka munskydd. En av bolagets fabriker i Sverige kan vara startklar inom de närmaste veckorna. Samtidigt donerar bolaget miljoner till WHO:s pandemiarbete. 

Foto:Essity

Under den pågående coronakrisen har munskydd och ansiktsmasker blivit en bristvara. För att hjälpa sjukvården, som är i stort behov av den här typen av skyddsutrustning, arbetar hygienbolaget Essity nu med att ställa om delar av produktionen och börja tillverka munskydd. 

”Bland de saker som världen är i stort behov av just nu är skyddsutrustning, handsprit och tvål. De två sistnämnda arbetar vi redan med via vårt varumärke Tork, där vi har bedrivit informationsprogram för att man ska tvätta händerna ordentligt i åratal. Men vi vill också bidra till samhället på fler sätt i det här läget, och då har vi tittat på att börja producera munskydd”, säger Joséphine Edwall Björklund, kommunikationsdirektör på Essity. 

Sjukvården kommer att ha högsta prioritet när Essity kommer igång med tillverkningen, men att ställa om produktionen är ingenting man gör i en handvändning. 

De senaste veckorna har hygienjätten arbetat intensivt med att undersöka hur snabbt tillverkningen kan vara igång. I ett första läge har det handlat om att identifiera var tillverkningen av munskydd skulle kunna ske. Där har Essitys fabrik i Mölnlycke, som i dag bland annat tillverkar mjuka tvättlappar som till exempel används i äldrevården, kommit upp som ett starkt alternativ. 

”Det har handlat om att hitta var vi redan har produktion av den typen av material som används till ansiktsmasker och munskydd. Där tittar vi också på en fabrik i Slovakien, Men Sverige ligger bra till då vi har en bra dialog med myndigheterna.”

När tror ni att produktionen kommer igång?
”Vi kan inte lova någonting, men vi hoppas att den första fabriken är igång inom några veckor. Sedan ska vi titta på om vi kan ta det till andra fabriker.” 

För att ytterligare stötta kampen mot corona gör Essity också en donation på motsvarande 2 miljoner svenska kronor till United Nations Foundation, som man sedan tidigare har ett samarbete med. Just nu samlar stiftelsen in pengar till Världshälsoorganisationen, WHO:s, initiativ Covid 19 Solidarity Response Fund, som bland annat verkar för att skynda på vaccinutvecklingen och skydda sjuk- och hälsovårdspersonal. 

”Vi brinner för att bidra till bättre hälsa och hygien, det är någonting vi predikat länge, och kommer att fortsätta göra även efter corona. I den värld vi lever i nu är det extraviktigt att alla bidrar och stöttar varandra. ”

Essity har de senaste veckorna arbetat för högtryck när världen bunkrat toalettpapper. Bolaget har tidigare meddelat att det inte finns någon risk för toalettpappersbrist. 


Innehåll från UCAnnons

Rätt data bygger tillit och ekonomisk hållbarhet

Totalt finns det 400 000 överskuldsatta individer i Sverige, varav 33 000 av dem är unga personer. Att ge företag och privatpersoner tillgång till relevant och aktuell kredit- och affärsinformationsdata, och på sikt även hållbarhetsdata, är viktigt för att bygga tillit och ekonomisk hållbarhet i samhället. Via UC och Allabolag bidrar det nordiska bolaget Enento med just detta, för att underlätta både kloka affärsbeslut och minska risken för överskuldsättning hos privatpersoner.

Enentos kultur och drivkraft präglas av ett samhällsansvar. På den svenska marknaden satsar Enento och UC tillsammans med ekonomiappen Gimi och Fryshuset för att nå ut till unga vuxna med seminarier och ett digitalt utbildningsmaterial om privatekonomi som lärarna kan använda sig av. 

– Vi känner ett ansvar att proaktivt göra vad vi kan för att bidra med kunskap för hur man förebygger att hamna i en situation där man inte klarar av att betala av sina skulder. Att få unga att förstå att aktuell kreditvärdighet påverkar ens framtid, exempelvis möjligheten att ta lån till en egen bostad är därför viktigt. Det här behovet ser vi inte minst genom en undersökning från Sifo som visar att enbart 50 procent av personer mellan 18–24 år förstår sin kreditvärdighets påverkan, säger Victoria Preger, Marknadsdirektör Enento Group där UC och Allabolag ingår.

Rätt data för bra affärsbeslut 

Enento bildades som kreditbyrå 1905 i Finland i syfte att minska överskuldsättningen genom att tillhandahålla korrekt och relevant kreditdata till underlag för bra affärsbeslut. Enentos svenska verksamhet UC bildades i mitten av 1970-talet med exakt samma syfte.

– Vi drivs än idag av samma mål och syfte, det vill säga samhällsvärdet av vår affär är att tillhanda hålla korrekt och relevant data som skapar tillit och bidrar till en hållbar ekonomi för företag, privatpersoner och för samhället i stort. Vi har en nära dialog med banker, konsumenter och småföretagare och fokuserar på att möta framtidens behov genom att hela tiden utveckla nya och uppdaterade produkter, säger Victoria Preger.

Ökat tryck på små företag att hållbarhetsrapportera

Ser man till omvärldens utveckling syns bland annat två trender som påverkar hur företag gör affärer idag och i framtiden tydligt, dels handlar det om den snabba tekniska utvecklingen, dels om de senaste årens tydliga klimatförändringar. Hållbarhetsfrågan får ett allt större fokus i bank- och finanssektorn och idag är det endast börsnoterade bolag som är skyldiga att hållbarhetsrapportera. Här ser Enento tecken på ytterligare en trend där även mindre företag kommer behöva redovisa sitt hållbarhetsarbete framöver.

– Nyligen meddelade Finansinspektionen att man planerar att inkludera ett hållbarhetsperspektiv i granskningen av alla affärsmodeller och kreditrisker. Framtidens beslutsfattare på både stora och små företag kommer möta ett krav på att hållbarhetsaspekten vägs in i alla typer av affärsbeslut. Sedan tre år tillbaka erbjuder vi våra kunder på den finska marknaden en ESG rapport*, med hållbarhetsdata på andra företag. Vi vill hjälpa våra företagskunder att ta hållbara beslut också i framtiden, bland annat genom att på sikt ta vår tjänst ESG-rapporten även till den svenska marknaden, säger Victoria Preger. 

Om Enento Group

Enento Group bildades i Tampere, Finland, redan 1905 och är idag verksamma i Finland under varumärkena Asiakastieto och Emaileri, i Sverige under varumärkena UC, Allabolag och Proff, samt i Norge och Danmark under varumärket Proff. Företaget har 420 anställda och erbjuder kredit- och affärsinformationsdata till konsumenter, småföretagare, stora företag och banker. 

För mer information: www.enento.com

*ESG står får Environmental, Social and Governance.

”Att bygga tillit och ekonomisk hållbarhet” 

www.uc.se

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med UC och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?