1515
Annons

Essity: Analytiker räknar med vinstlyft

Hygien- och hälsobolaget Essity står inför ännu en kvartalsrapport som bör visa god medvind från lägre råvarupriser, ökade volymer och en stabil prismix, menar analytiker.

Foto:Janerik Henriksson/TT

Essitys ESSITY B +0,64% Dagens utveckling vinst i det fjärde kvartalet, särskilt för affärsområdet Consumer Tissue (mjukpapper för konsumenter), bör få ett lyft av väsentligt lägre råmaterialkostnader”, skriver Handelsbanken Capital Markets i en analysuppdatering inför bokslutsrapporten.

En indikation på detta har redan kommit från delägda Vinda, marknadsledande på mjukpapper i Kina, som den 13 januari levererade en omvänd vinstvarning, enligt vilken rörelseresultatet för 2019 ökade med 50 procent jämfört med 2018.

”Den positiva resultatutvecklingen för 2019 beror i huvudsak på gynnsamma råmaterialpriser i kombination med fortsatt intäktstillväxt och förbättrad produktmix”, uppgav Vinda.

Priserna på insatsvaran pappersmassa har fallit kontinuerligt sedan toppen under den senare delen av 2018, men även priserna på returpapper har fallit ”dramatiskt” de senaste månaderna, enligt Handelsbanken.

Lägre kostnader för insatsvaror innebär dock att det kan bli svårare att försvara tidigare prishöjningar. Vad gäller utsikterna för början av 2020 hyser Credit Suisse inte några stora förväntningar om ytterligare förbättringar.

”Vi väntar oss att bolaget ska vara fortsatt försiktigt gällande prismiljön för mjukpapper, i synnerhet i Västeuropa”, skriver banken.

Den organiska tillväxten väntas enligt Infront Datas sammanställning av 13 analytikers prognoser uppgå till 3,5 procent, lägre än de överraskande höga 5,9 procent som redovisades för det tredje kvartalet - men över bolagets långsiktiga mål om 3 procent.

Enligt Infront Datas sammanställning väntas i snitt ett justerat ebita-resultat om 4.609 miljoner kronor (3.451) och en justerad ebita-marginal om 13,8 procent (11,1).

Rapporten väntas på onsdagen den 22 januari, klockan 7. En telefonkonferens för media och analytiker inleds klockan 9.

Tratons orderingång sjönk med 7 procent förra året

Tyska lastbilskoncernen Traton, där bland annat Scania och MAN ingår, hade en orderingång på 227.240 fordon under helåret 2019, vilket var 7 procent lägre än under helåret 2018 då orderingången var 243.714. Det framgår av Tratons årsredovisning.

Intäkterna under 2019 ökade med 4 procent till 26.901 miljoner euro (25.927) under helåret. Rörelseresultatet var 1.884 miljoner euro (1.513), vilket innebar att rörelsemarginalen blev 7,0 procent (2,8).

Enligt årsredovisningen föreslår Traton en utdelning om 1:00 euro per aktie för räkenskapsåret 2019. 

I ett separat pressmeddelande på måndagen informerade Traton om att utsikterna för 2020, som finns med i årsredovisningen, inte längre gäller som en följd av effekterna av covid-19 på marknadsläget.

Både MAN Truck & Bus och Scania har meddelat planer på att stoppa produktionen i kölvattnet av spridningen av covid-19.   

Tratonaktien är sedan i juni 2019 också noterad på Stockholmsbörsen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera